Έρευνα SARS-CoV-2: Κανένα μωρό από έγκυο που είχε μολυνθεί από κορωνοϊό δεν ήταν θετικό στην covid-19

Kαθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα για τα μωρά των εγκύων που μολύνθηκαν από κορωνοϊό, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό τα αντισώματα να φτάσουν στα μωρά, δίνοντάς τους προστασία από τον ιό.

Έρευνα SARS-CoV-2: Μια ομάδα ερευνητών στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας  Perelman School of Medicine, βρήκε αντισώματα SARS-CoV-2 στον πλακούντα πολλών γυναικών που ήταν θετικές στην COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association και οι ειδικοί περιγράφουν τα ευρήματά τους αφού εξέτασαν τους πλακούντες πολλών εγκύων που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό. Οι ερευνητές εξέτασαν τους πλακούντες από 1.470 γυναίκες που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2. Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε, τόσο την παρουσία του ιού, όσο και τα αντισώματα που προκύπτουν ως μέρος μιας ανοσοαπόκρισης. Οι ερευνητές βρήκαν αντισώματα SARS-CoV-2 σε 83 από τους πλακούντες. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο αριθμός των αντισωμάτων που βρέθηκαν στον πλακούντα έτεινε να αντικατοπτρίζει τον βαθμό μόλυνσης της μητέρας όταν μολύνθηκε. Περισσότερα αντισώματα βρέθηκαν σε πλακούντες που σχετίζονται με γυναίκες που είχαν μολυνθεί νωρίς στην εγκυμοσύνη τους – και δεν φαίνεται να έχει σημασία αν η μητέρα εμφάνισε συμπτώματα ή όχι.

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει ο ιός SARS-CoV-2 σε όσους μολύνει. Ένας τομέας ανησυχίας είναι οι έγκυες – όμως έως σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών έχει δείξει ότι δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων από τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα και για τα μωρά τους, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό τα αντισώματα να φτάσουν στα μωρά, δίνοντάς τους προστασία από τον ιό. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόση προστασία μπορούν να τους παρέχουν, ούτε είναι γνωστό πόσο καιρό διατηρούνται τα αντισώματα. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των τύπων αντισωμάτων στον πλακούντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τα αντισώματα ανοσοσφαιρίνης G κατάφεραν να εισέλθουν στο αίμα του πλακούντα. Αν και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κανένα από τα μωρά στη μελέτη τους δεν ήταν θετικό στην COVID-19, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι τα μωρά δεν μπορούν να μολυνθούν ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/