Αντιοξειδωτικό κοκτέιλ ‘κλειδί’ για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτρέψει ή ακόμη και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Open Biology , διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συνδυασμού αντιοξειδωτικών σε αυξανόμενες δόσεις ήταν πιο ευεργετική για την πρόληψη της εξουθενωτικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που διατίθεται σήμερα.

Οι χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ αποδίδονται σε περισσότερο από το 70% των θανάτων παγκοσμίως και το οξειδωτικό στρες , η χρόνια μεταβολική οξέωση και οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα για να τα καταστήσουν ακίνδυνα.

Ο Δρ Gerald Veurink πραγματοποίησε την έρευνα ενώ εργαζόταν στην Ιατρική Σχολή του UWA και εξέτασε μια σειρά αντιοξειδωτικών για να ανακαλύψει ποια ήταν πιο αποτελεσματικά στην προστασία των νευρώνων στο νευρικό σύστημα του σώματος. Διαπίστωσε ότι τα σύνθετα φαινολικά καροτενοειδή, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε σε υψηλές συγκεντρώσεις, ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer.

Ο Δρ Veurink είπε ότι ενώ μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα βοήθησε στη σταθεροποίηση των επιπέδων pH στο σώμα που προκάλεσαν οξειδωτικό στρες, η ταυτόχρονη συμπλήρωση ενός συνδυασμού αντιοξειδωτικών κοκτέιλ ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων. “Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών σε αρκετά υψηλές, εξατομικευμένες δόσεις και μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε υδατάνθρακες δίαιτα φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο Δρ Veurink.

Βρήκε επίσης έναν συνδυασμό αντιοξειδωτικών και όχι ένα αντιοξειδωτικό που βοήθησε στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Ο Δρ. Veurink είπε ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη που βελτιστοποίησε τις ατομικές διατροφικές ανάγκες για την καθυστέρηση και την πρόληψη αυτών των χρόνιων ασθενειών.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/