‘Έξυπνος’ υπέρηχος πνευμόνων παρέχει τάχιστη δοκιμή για covid-19

Η διάγνωση για το εάν ένας ασθενής πάσχει από σοβαρή πνευμονική νόσο, πιθανώς COVID-19, μέσα σε λίγα λεπτά είναι δυνατή, χρησιμοποιώντας απλά μηχανήματα υπερήχων, που έχουν ενισχυθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Μια ερευνητική ομάδα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και το Πανεπιστήμιο του Trento στην Ιταλία μπόρεσε να μεταφράσει την εμπειρία των κορυφαίων ειδικών σε μια ενημέρωση λογισμικού για αυτές τις μηχανές υπερήχων.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να ερμηνεύουν τις εικόνες με διαχειρίσιμο και συγκριτικά φθηνό τρόπο, όπως οι καλύτεροι πνευμονολόγοι στον κόσμο.
Ο Ruud van Sloun, Επίκουρος Καθηγητής και ερευνητής στο TU / e, εργάστηκε πυρετωδών σε αυτό, μαζί με τέσσερεις διδακτορικούς φοιτητές από το Αϊντχόβεν: “Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι πιο σημαντικοί βιοδείκτες σοβαρών πνευμονικών παθήσεων, όπως η νόσος COVID-19, μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια σε ένα υπερηχογράφημα πνευμόνων, που απεικονίζει τις ανωμαλίες στην άκρη του πνεύμονα και τις αλλαγές στη δομή του δικτύου πνευμονικής κυψελίδας και διάμεσου ιστού. Και επειδή είναι ένα πρόγραμμα που μαθαίνει, γίνεται ακόμη πιο έξυπνο με κάθε νέα χρήση, επιτρέποντάς του να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια, εάν ο ασθενής μπορεί να έχει COVID-19. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι σχετικά με τη γρήγορη εφαρμογή του σε νοσοκομεία και αίθουσες έκτακτης ανάγκης”.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό IEEE για τις ιατρικές απεικονίσεις, η νέα τεχνολογία θα προσφερθεί στα νοσοκομεία, μεταξύ άλλων στο Catharina Hospital Eindhoven. Η ομάδα στο Τρέντο, με επικεφαλής τον Δρ Libertario Demi, συντονίζει αυτήν την προσπάθεια υλοποίησης. Τελικά, η ενημέρωση λογισμικού θα μπορούσε να εγκατασταθεί απευθείας σε μηχανήματα υπερήχων, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν τα πάντα στη διάθεσή τους, σε πραγματικό χρόνο.

Εισαγωγή και τριβή

Σύμφωνα με τον Ruud van Sloun, αυτή η τεχνολογία προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές για τη βελτίωση της πρόληψης και της δοκιμασίας στα νοσοκομεία. “Ένα νοσοκομείο έχει συχνά δεκάδες μηχανήματα υπερήχων. Σε αντίθεση με το τρέχον τεστ επιχρίσματος, για το οποίο τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες, οι υπέρηχοι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατό να μπορείτε να εξετάσετε πέντε ή περισσότερους ασθενείς ανά ώρα με ένα μηχάνημα. Με πολλές χιλιάδες μηχανήματα στην Ολλανδία, η πιθανή ικανότητα δοκιμών, παρακολούθησης της θεραπείας και περαιτέρω παρακολούθησης είναι τεράστια », λέει ο van Sloun.
Αυτή η λύση προσφέρει επίσης διάφορα πλεονεκτήματα έναντι εναλλακτικών τεχνολογιών απεικόνισης, όπως CT ή MRI: υπάρχουν πολλά περισσότερα διαθέσιμα μηχανήματα (συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών και των αγροτικών περιοχών), τα οποία είναι φορητά και διαχειρίσιμα, δεν χρησιμοποιούν ραδιενεργή ακτινοβολία (όπως με το CT), έχουν ελάχιστο κίνδυνο μόλυνσης μέσω της χρήσης καλύμματος γύρω από τον αισθητήρα και είναι σχετικά φθηνά.
Ο Van Sloun τονίζει το γεγονός, ότι αυτές οι αναλύσεις εικόνας υποστηρίζουν μια διάγνωση που τελικά πρέπει να γίνει από τον γιατρό. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί με απόλυτη βεβαιότητα, εάν η ανεπάρκεια των πνευμόνων προκαλείται από τη νόσο COVID-19 ή άλλη πνευμονική νόσο, όπως η σοβαρή πνευμονία. Επιπλέον, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να είναι δυνατή η πλήρης διάγνωση, χρησιμοποιώντας αυτό το έξυπνο σύστημα υπερήχων πνευμόνων.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/