Βρέθηκε γενετικός δείκτης για την νόσο Chron

Μία γενετική μετάλλαξη, που βρίσκεται στο 40% του πληθυσμού, φαίνεται ότι είναι η αιτία, που οι βιολογικές θεραπείες αποτυγχάνουν κατά τη νόσο του Chron. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γενετική εξέταση πριν την έναρξη της θεραπείας θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη επιλογή θεραπείας.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, αναλύοντας τα κλινικά δεδομένα 1.240 ασθενών με νόσο του Chron, οι οποίοι ξεκίνησαν βιολογική θεραπεία σε 120 νοσοκομεία της Βρετανίας. Η βιολογική θεραπεία αφορούσε τις φαρμακευτικές ουσίες infliximab (Remicade) ή adalimumab (Humira).

Τα φάρμακα αυτά δρουν μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται TNF και ευθύνεται για τη φλεγμονή. Γι αυτό αποκαλούνται και βιολογικοί παράγοντες αντι-TNF. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, όταν άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν.

Το πρόβλημα έγκειται ότι σε αρκετούς ασθενείς τα φάρμακα αυτά σταδιακά παύουν να λειτουργούν. Η νέα έρευνα λοιπόν βρήκε ότι μία γενετική μετάλλαξη, την οποία φέρει το 40% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αυξάνει κατά 2 φορές τον κίνδυνο ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα κατά αυτών των βιολογικών φαρμάκων.

Η νόσος του Crohn είναι χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και εξέλκωση του πεπτικού συστήματος. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε νέους ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επείγουσα διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, κοιλιακό άλγος, βαθιά κόπωση και απώλεια βάρους.

Ο καθηγητής Tariq Ahmad, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο του Exeter ανέφερε ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το είδος έρευνας είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών από πλευράς κόστους στρατηγικών θεραπείας για ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου».

Η Helen Terry, Διευθύντρια του ερευνητικού ιδρύματος  Crohn’s and Colitis UK, ανέφερε ότι «το μέλλον της θεραπείας της νόσου του Chron είναι η εξατομικευμένη ιατρική, οπότε η ταυτοποίηση ενός γενετικού δείκτη που εξηγεί γιατί τα αντι-TNF φάρμακα δεν δουλεύουν για μερικούς ασθενείς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη».

 

Πηγή:https://virus.com.gr