Γονείς εναντίον των αλλαγών στην Ειδική Αγωγή

Τη σαφή αντίθεση τους στις περικοπές του προϋπολογισμού της Ειδικής Αγωγής και την τακτική των voucher εκφράζουν οι γονείς παιδιών που κάνουν χρήση υπηρεσιών ειδικής αγωγής.

Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δύο ετών βρίσκεται ο χώρος της ειδικής αγωγής, σύμφωνα με την Ομάδα Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση», παρά τις προθέσεις της Αριστοτέλους για «νοικοκύρεμα».

Ψαλιδισμένος προϋπολογισμός

Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση του προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή.
«Αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε. Από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. ευρώ. Αυθαίρετη μείωση, δηλαδή, 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει», υπογραμμίζουν. Οι γονείς είναι αντίθετοι στο «κλείσιμο» του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως οι πραγματικές ανάγκες είναι αυτές που θα πρέπει να προσδιορίζουν το ύψος της δαπάνης.

Ασαφής ο ΕΚΠΥ

Πολλαπλά προβλήματα φαίνεται να προκαλεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας στο χώρο της ειδικής αγωγής. Σύμφωνα με τους γονείς συντάχθηκε βιαστικά, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, ενώ η ασάφεια του θεσμικού πλαισίου οδηγεί τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ να το ερμηνεύουν κατά την κρίση τους. Επιπλέον, ο ΕΚΠΥ μειώνει θεραπείες τόσο σε αριθμό όσο και σε είδος. «Ζητείται μάλιστα ανανέωση της κάθε γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση. Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι κάποιες παθήσεις είναι μη αναστρέψιμες και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε 4 μήνες», συμπληρώνουν.

Γραφειοκρατικός «λαβύρινθος»

Το αίτημα για ένταξη των ειδικών θεραπειών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει τεθεί δύο χρόνια πριν, χωρίς όμως κάποια εξέλιξη. «Είναι άξιον απορίας πως δεν έχει υπάρξει ακόμη πολιτική βούληση να περαιωθεί το ζήτημα αυτό που θα είναι και το κλειδί ελέγχου της δαπάνης» αναφέρουν οι γονείς και περιγράφουν μια διαδικασία ταλαιπωρίας. «Με την ασάφεια που επικρατεί λόγω του νέου ΕΚΠΥ αλλά αλλά και με την προσμονή της ΗΣ οι γονείς από 01 Φεβρουαρίου έχουν μπει σε νέα περιπέτεια προσκόμισης της νεας γνωμάτευσης αρ.εγγράφου ΔΒ3Β/Φ11/οικ.1647/15-01-2019. Σε ένα ηλεκτρονικό συστημα που ακόμη δεν είναι έτοιμο, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να το «εκβιασεί» (σύστημα e-ΔΑΠΥ) με πολλά τεχνικά προβλήματα, με τους γιατρούς να μην καταφερνουν να μπουν στην πλατφόρμα και τους γονείς σε αναμονή» υποστηρίζουν.

Με τη νέα γνωμάτευση από πιστοποιημένους γιατρούς, οι γονείς θα πρεπει να πηγαίνουν για έγκριση στους ελεγκτές ιατρούς ειδικών θεραπειών στον ΕΟΠΥΥ στην αρμόδια περιφερειακή διευθύνση που ανήκουν. Από εκεί θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι χειρόγραφες γνωματεύσεις και την πρότυπη γνωμάτευση θα την προωθούν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα από όπου και θα ελέγχονται πανελλαδικά από ειδική ελεγκτική επιτροπή. «Από μια επιτροπή που δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύστασή της ούτε το επιστημονικό της υπόβαθρο. Καταλαβαίνουμε όλοι οτι αντί να απλουστευθεί η διαδικαδία προστέθηκε ένα ακόμη ενδιαμέσο στάδιο αναμονής και καθυστέρησης. Μεγαλώνουμε την γραφειοκρατία με ακόμη ένα γρανάζι» σημειώνουν.

Voucher

«Όχημα μείωσης του κονδυλίου» χαρακτηρίζουν οι γονείς το σύστημα των voucher, για το οποίο οι πάροχοι ειδικής αγωγής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Όπως υποστηρίζουν, με το σύστημα αυτό οι εισφορές που καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν την ανταποδοτικότητά τους. «Είναι ένας ακόμη τρόπος αποθάρυνσης των οικογενειών να συνεχίσουν το έργο τους», προσθέτουν.

«Όλοι εμείς οι γονείς αισθανόμαστε εκτεθειμένοι σε ένα κράτος που μας βομβαρδίζει με νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς, νέα συστήματα. Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με έννοιες όπως ΕΚΠΥ, Παράρτημα, πλαφόν χωρίς αυτό να πρέπει να μας αγγίζει. Χρέος μας και μόνο είναι η φροντίδα των παιδιών μας που θα γίνουν ενήλικες με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε μια αφιλόξενη πολιτεία», σημειώνουν και ξεκαθαρίζουν πως ο στόχος τους είναι ένας: ούτε ένα ευρώ λιγότερο για τις θεραπείες των παιδιών τους. «Άλλωστε το αποδιδόμενο ποσό από την πολιτεία είναι το ελάχιστο που μπορεί να καλύψει τις πραγματικές θεραπείες των παιδιών μας».

 

Πηγη:https://virus.com.gr