Δεσμεύσεις Κικίλια για την υλοποίηση των εξετάσεων για τον HIV που εκκρεμούν

Χρηματοδότηση που θα «ξεπαγώσει» την υλοποίηση χιλιάδων εξετάσεων ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σε εφαρμογή και η ανώνυμη ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Η λοίμωξη από HIV με τη σωστή παρακολούθηση και αγωγή, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης», τονίζει ο Υπουργός Υγείας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου). Ο Βασίλης Κικίλιας στο μήνυμα του δηλώνει τη στήριξη της πολιτείας σε όσους δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να μπει τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. «Μαζί κάνουμε τη διαφορά: Με πρόληψη και προστασία, έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη και ανώνυμη διάγνωση, παρακολούθηση και αγωγή», σημειώνει.

Μάλιστα, οπ Υπουργός ανακοίνωσε την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, «προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια». «Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής», δηλώνει ο κ. Κικίλιας.

Ακόμη, ανακοίνωση την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τέλος, σχεδιάζεται η άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. «Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα».

 

Πηγή:https://virus.com.gr/