Δοκιμή της φαμοτιδίνης κατά του νέου κοροναϊού

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών που έχουν αφοσιωθεί στην θεραπεία του SARS-COV-2 έχει τεθεί η αντίδραση του ιού στη  φαρμακευτική ουσία φαμοτιδίνη που έχει αντι-ιική δράση. Από τα δεδομένα μελέτης σε 1.620 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία.

Η μελέτη περιλαμβάνει ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν κατά το διάστημα από 25 Φεβρουαρίου έως 13 Απριλίου 2020 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Columbia των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, αλλά αναδρομική μελέτη κοόρτης.

Επίσης, οι λήπτες της φαρμακευτικής  αγωγής της φαμοτιδίνης και οι μη λήπτες διαφοροποιούνταν στην ηλικία, στον δείκτη μάζας σώματος ή στις συννοσηρότητες συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Ακόμη, η χορήγηση της φαμοτιδίνης διατηρήθηκε ως θεραπευτική επιλογή με μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή διασωλήνωσης και επίσης με μειωμένο κίνδυνο μόνο για θάνατο.

Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές εκτιμούν ότι δικαιολογούνται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να προσδιοριστεί εάν η θεραπεία με φαμοτιδίνη βελτιώνει τα αποτελέσματα σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη  είναι ακόμη σε στάδιο προδημοσίευσης και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/