ΕΠΙΨΥ: Ένας στους τέσσερις εφήβους δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό

Ένας στους  τέσσερις 15χρονους αναφέρει ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή σύμφωνα με  έρευνα του ΕΠΙΨΥ. Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτει ότι λιγότεροι έφηβοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την σεξουαλική επαφή.

Σχεδόν διπλάσιο είναι το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών αγοριών (34,3%) σε σχέση με τα κορίτσια (18,6%). Σημειώνεται ότι για σχεδόν 15 χρόνια, από το 2002 στο 2018, το ποσοστό των  15χρονων αγοριών που αναφέρουν ότι είχαν έστω και μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή δεν μεταβάλλεται σημαντικά (33,6% και 34,3%, αντίστοιχα) ενώ το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών κοριτσιών διπλασιάζεται (από 9,6% σε 18,6%).

Εξ αυτών τρεις στους τέσσερις εφήβους (75,6%) απαντούν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεξουαλικής επαφής που είχαν, οι ίδιοι ή ο σύντροφός τους, χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.

Συγκεκριμένα, τα αγόρια υποστήριξαν ότι έλαβαν προληπτικά μέτρα σε ποσοστό 76,7%α και τα κορίτσια σε παρόμοια ποσοστά 73,7%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ποσοστό 18,3% των εφήβων απαντούν ότι δεν έκαναν χρήση προφυλακτικού ενώ  6,1% απαντούν «Δεν ξέρω».

Ανησυχητικό είναι, ότι αριθμός των νέων που παίρνουν προφυλάξεις λαμβάνει την κατιούσα την τελευταία 15ετια.  Το ποσοστό 15χρονων εφήβων που αναφέρουν χρήση προφυλακτικού μειώνεται σημαντικά από 86,9% σε 75,6%.

Το ΕΠΙΨΥ προειδοποιεί ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς ή με ελλιπή προστασία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, άμβλωση ή πρώιμη μητρότητα και επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), με σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

 Πρώιμη έναρξη σεξουαλικής ζωής

Δυο στους  τρεις δήλωσαν ότι είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή, ένας στους τέσσερις στην ηλικία των 14 ετών ή νωρίτερα και ένας στους 10  στη ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα.

Σε ότι αφορά τους πρώιμα  σεξουαλικούς ενεργούς εφήβους που είχαν την πρώτη φορά επαφή στα  13 τους χρόνια ή νωρίτερα εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (14,2%) από το αντίστοιχο των κοριτσιών (1,7%).

Η πρώτη εμπειρία

Σχετικά με την συνειδητότητα της εισαγωγής στην σεξουαλική ζωή, ένα στα πέντε κορίτσια (20,5%) και ένα στα 13 αγόρια (7,9%) απαντούν, σχετικά με την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή που είχαν, είτε ότι δεν ήθελαν πραγματικά να συμβεί είτε ότι θα προτιμούσαν να έχει συμβεί αργότερα.

Επιπλέον, ένας στους 7 έφηβους (14,1%) που αναφέρουν ότι είχαν ήδη τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή απαντούν ότι πριν την πρώτη επαφή τους είχαν καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία.

Η πρώιμη σεξουαλική επαφή, που συνήθως ορίζεται ως η σεξουαλική επαφή σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών, συχνά συνδέεται με εμπλοκή σε συστάδα συμπεριφορών κινδύνου όπως είναι το μη ασφαλές σεξ και η χρήση αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

 Τα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ» (ΕΠΙΨΥ) για τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα  ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ενότητα «Σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία των εφήβων» της έρευνας.

 Σύμφωνα με την Ομοτ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστ. Υπεύθυνη του Τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ, Άννα Κοκκέβη, «Βλέποντας ότι μια σημαντική μερίδα εφήβων είναι σεξουαλικά ενεργοί στην ηλικία των 15 ετών, τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση, ήδη από το Δημοτικό, των προγραμμάτων και παρεμβάσεων αγωγής υγείας που αφορούν συγκεκριμένα στη σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία».

 

Πηγή:https://virus.com.gr/