Η ζέστη επιβραδύνει εν μέρει τη μετάδοση COVID-19

Είναι ευρέως γνωστό, ότι τα ποσοστά μετάδοσης ορισμένων αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, τείνουν να μειώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθώς το COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το εάν οι θερμοκρασίες θέρμανσης, η υγρασία και ο δείκτης UV ενδέχεται να επιβραδύνουν ή ακόμη και να σταματήσουν, την εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19. Αυτές οι επιπτώσεις στη μετάδοση ιών θα είναι σημαντικές για την κατανόησή τους, καθώς διευκολύνονται οι θερμότεροι μήνες και τα κράτη σε ολόκληρη τη χώρα εξετάζουν και εφαρμόζουν σχέδια επανέναρξης.

Για να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις, οι ερευνητές στο νοσοκομείο Mount Auburn εξέτασαν τον αντίκτυπο της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και του δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας στα ποσοστά περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους εαρινούς μήνες του 2020. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, τα ευρήματα αποκαλύπτουν, ότι ενώ ο ρυθμός εμφάνισης COVID-19 μειώνεται με θερμότερες θερμοκρασίες έως 52 βαθμούς F, οι περαιτέρω θερμότερες θερμοκρασίες δεν μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση της νόσου. Ένας υψηλότερος δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας βοηθά επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης νέων περιπτώσεων, αλλά η συνολική επίδραση παραμένει μέτρια.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε καθημερινά αναφερόμενα κρούσματα λοίμωξης SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 22 Ιανουαρίου 2020 έως τις 3 Απριλίου 2020, όπως παρακολουθούνται από τον πίνακα ελέγχου COVID-19 του Πανεπιστημίου John Hopkins και εκτιμώμενες συσχετίσεις μεταξύ θερμοκρασίας, υετού, δείκτη UV, όπως παρακολουθούνται από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφορίας, και ο ρυθμός αύξησης των περιπτώσεων.

«Ενώ ο ρυθμός μετάδοσης ιών μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία αυξάνεται περίπου στους 50 βαθμούς, τα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας πέρα ​​από αυτό δεν φαίνεται να είναι σημαντικά», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Shiv T. Sehra, MD, Διευθυντής του Πρόγραμμα Εσωτερικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Mount Auburn και Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Με βάση την ανάλυσή μας, η μέτρια συσχέτιση δείχνει ότι είναι απίθανο η μετάδοση νόσων να επιβραδυνθεί δραματικά τους καλοκαιρινούς μήνες από την αύξηση της θερμοκρασίας μόνο”.

Εκτός από την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές θερμοκρασίας μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2020 επηρέασαν την εξάπλωση του SARS-CoV-2, η ομάδα μοντελοποίησε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις εάν μια κατάσταση παρέμενε εντός ενός μέγιστου εύρους θερμοκρασίας, δείχνοντας πέντε διαφορετικά σενάρια: λιγότερο από 30 μοίρες F (-1 C), μεταξύ 30-40 μοιρών F (-1 C – 4 C), μεταξύ 40-50 βαθμών F (4 C – 10 C), μεταξύ 50-60 βαθμών F (10 C – 16 C), και πάνω από 60 βαθμούς F (16 C). Το χαμηλότερο ποσοστό νέων περιπτώσεων παρατηρήθηκε σε ημέρες όπου η θερμοκρασία ήταν πάνω από 50 βαθμούς F πέντε ημέρες νωρίτερα. Η υψηλότερη αύξηση στα ποσοστά μόλυνσης εντοπίστηκε τις ημέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ήταν κάτω από 30 βαθμούς Φ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι η πανδημία COVID-19 μπορεί να επιδεινωθεί το φθινόπωρο και το χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν. “Τα αποτελέσματά μας είναι σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις”, σημείωσε η Sehra. “Προειδοποιούμε επίσης ότι η ασθένεια μπορεί να επιδεινωθεί το φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες”.

Ενώ προηγούμενες μελέτες σχετικά με το SARS-CoV-2 στο εργαστήριο έδειξαν ότι ο ιός επιβιώνει για μικρότερη διάρκεια σε υψηλότερες θερμοκρασίες και απενεργοποιείται από το υπεριώδες φως, λίγοι έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας, της καθίζησης ή του υπεριώδους φωτός στους ρυθμούς μετάδοσης ιών στην κοινότητα.

“Από όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι πιθανώς μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάστηκαν από ομοτίμους που εξετάζουν την επίδραση που έχουν η θερμοκρασία, η βροχόπτωση και το υπεριώδες φως όσον αφορά τη μετάδοση ιών στον γενικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε η Sehra.

Η μελέτη είχε αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς και εκτιμήσεις. Τα κλιματικά δεδομένα για τις πρωτεύουσες του κράτους επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία, όπως προέρχονταν από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφορίας. Επίσης, τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν όταν μεγάλο μέρος της χώρας είχε μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες κάτω από 70 βαθμούς. Ενώ οι μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα υπερβούν κατά πολύ τις περισσότερες στις περισσότερες χώρες, αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αξιολογήσει τι αποτέλεσμα, εάν υπάρχει, θερμοκρασίες άνω των 70 -75 βαθμοί F μπορεί να έχει στη μετάδοση ιών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μέθοδοι αναφοράς των αριθμών ασθενών COVID-19 ποικίλλουν γεωγραφικά. Οι στρατηγικές περιορισμού, οι πολιτικές διαμονής στο σπίτι και η πρόσβαση στις δοκιμές, η μεταβλητότητα των μορφών δοκιμών και ο αριθμός των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν ποικίλλουν επίσης στις διάφορες πολιτείες, αν και η μελέτη προσπάθησε να λάβει υπόψη αυτούς τους παράγοντες.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/