Καρδιαγγειακοί Ασθενείς και εμβολιασμός για SARS-CoV-2

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία απαντά στους καρδιαγγειακούς ασθενείς σχετικά με ερωτήματα για τον εμβολιασμό έναντι του  SARSCoV-2, με βάση τα τελευταία διεθνή επιστημονικά δεδομένα.

 

-Έχω καρδιολογικό πρόβλημα. Πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

 

Η παρουσία ακόμα και σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τον εμβολιασμό, καθώς οι εν λόγω ασθενείς φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από δυσμενή έκβαση μετά από νόσηση, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Συνεπώς, οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα ανήκουν στους νοσούντες που  πρέπει να έχουν υψηλή προτεραιότητα. Ασθενείς με τέτοια νοσήματα είναι:

 • Χρόνια αναπνευστική νόσος, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της χρόνιας η διαλειμματικής χρήσης στεροειδών, ανάγκης νοσηλειών, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και κυστική ίνωση, διάμεση ίνωση και βρογχοπνευμονικη δυσπλασία.
 • Χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 3, 4, νεφρωσικό σύνδρομο, μεταμόσχευση νεφρού.
 • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενή καρδιοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση με προσβολή οργάνων στόχου, ασθενείς με χρόνια ισχαιμική καρδιακή νόσο, κολπική μαρμαρυγή, περιφερική αγγειακή νόσο, φλεβική θρομβοεμβολική νόσο).
 • Χρόνια ηπατική νόσο, κίρρωση, χρόνια ηπατίτιδα,
 • Χρόνια νευρολογική νόσο, ΑΕΕ. Down’s Syndrome, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, Parkinson’s disease, νόσο κινητικού νευρώνα.
 • Σακχαρώδης διαβήτης υπό φαρμακευτική ή απλά διαιτητική αγωγή.
 • Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς λόγω νόσου ή χορηγούμενης θεραπείας (χημειοθεραπεία, μονοκλωνικά αντισώματα, θεραπεία ανοσοδιέγερσης, κορτικοειδή σε ισοδυναμία πρεδνιζολόνης 20mg ή περισσότερο την ημέρα κατά τον τελευταίο μήνα) .
 • Ιστορικό αιματολογικής κακοήθειας (λέμφωμα, λευχαιμία, μυέλωμα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση που έχουν ανάγκη λήψης μακροχρόνιας θεραπείας).
 • Ασθενείς που θα λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Η χορηγούμενη ανοσοκατασταλτική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση στον εμβολιασμό.
 • Ασπληνία ή δυσλειουργία σπληνός (συμπεριλαμβάνονται θαλασσαιμίες, δρεπανοκυτταρική αναιμία).
 • Νοσογόνος παχυσαρκία Body Mass Index ≥40 kg/m².
 • Σοβαρή ψυχική νόσος (σχιζοφρένεια, διπολικές διαταραχές).
 • Φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται  ότι ο εμβολιασμός ατόμων μικρότερων τω 16 ετών είναι ακόμα υπό συζήτηση.

 

-Πρέπει να τροποποιήσω τη φαρμακευτική μου αγωγή  κατά την ημέρα του εμβολίου;

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι  «δεν συνιστάται τροποποίηση αγωγής για αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένης αντιαιμοπεταλιακής αγωγής, την ημέρα του εμβολίου».

-Λαμβάνω αντιπηκτική αγωγή. Πρέπει να λάβω κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη;

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εξηγεί ότι «το εμβόλιο δίνεται με μικρή βελόνα (23-25 gauge) ενδομυικά. Οι ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη, είναι θεμιτό να έχουν ελέγξει στο τελευταίο τους έλεγχο το INR να είναι κάτω από τα ανώτερα θεραπευτικά επίπεδα. Μετά την έγχυση ο εμβολιαζόμενος να ασκήσει ελαφρά πίεση στο σημείο του  δείγματος για 2 λεπτά χωρίς τρίψιμο. Ο εμβολιαζόμενος πρέπει να ενημερωθεί για την πιθανότητα δημιουργίας μικρού αιματώματος στην περιοχή».

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι «οι ασθενείς που λαμβάνουν νεότερα αντιπηκτικά μπορούν να λάβουν με ασφάλεια το εμβόλιο, ιδίως εάν είναι πριν τη λήψη της επόμενης δόσης του φαρμάκου τους.

Σε ασθενείς με αιμορραγική διάθεση, π.χ. ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή για αιμοφιλία, ο εμβολιασμός να γίνεται αμέσως μετά τη χορήγηση της ανάλογης θεραπείας».

 

Ποια είναι η θέση της κολχικίνης;

Πρόκειται για  ένα παλαιό αντιφλεγμονώδες φάρμακο με ήπια νοσοτροποποιητική δράση στη δυνητική θεραπευτική αγωγή κατά COVID-19, ιδίως σε ήπια-μέτριας βαρύτητας νόσηση. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία  τονίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται με ανάλογη ιατρική σύσταση και αντίστοιχη συνταγογράφηση, για αποφυγή κακής χρήσης και δυσμενών παρενεργειών.

 

Αναφορά

Green Book Chapter COVID-19 https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/954724/Greenbook_chapter_14a_v5.pdf

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/