Κορονοϊός Μελέτη: Μηδαμινές οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης μετά από τον εμβολιασμό

Το εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID επισήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, παραθέτοντας τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης.

Πολλά άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID από το υπερβολικό άγχος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι υπερεκτιμημένος.

Ειδικότερα, στα τέλη του Αυγούστου δημοσιεύτηκε στο JAMA μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισράηλ, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Δεκέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Συμμετείχαν 8.102 άτομα με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας. Από αυτούς αξιολογήθηκε το 5%, δηλαδή 429 άτομα, τα οποία είχαν τις προϋποθέσεις με βάση έναν αλγόριθμο να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, το 98% των ατόμων αυτών δεν είχε καμία αντίδραση. Το 1% είχε μία ήπια αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε μία αναφυλακτικού τύπου αντίδραση που αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων που καταγράφεται για το εμβόλιο της Pfizer είναι της τάξεως 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί αποτυπώνει τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης σε πραγματικές συνθήκες. Στις κλινικές μελέτες δε περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας. Επομένως, από τη μελέτη προκύπτει η υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια, κάτι που έχει ίσως στερήσει την ανοσοποίηση ορισμένων ατόμων έναντι του κορονοϊού» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου.

 

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/