Μία ολόσωμη μαγνητική επαρκεί στους ασθενείς με καρκίνο

Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο μία μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσουν την εξάπλωση του καρκίνου του ασθενούς, αντί της τρέχουσας πρακτικής των πολλαπλών εξετάσεων.

Η νέα σύσταση βασίζεται σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Lancet Respiratory Medicine και Lancet Gastroenterology and Hepatology. Αυτές δείχνουν ότι για ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) και καρκίνο του παχέος εντέρου, μία μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος (WB-MRI) μπορεί να λειτουργήσει όπως και οι πολλαπλές σαρώσεις, προσφέροντας μια ταχύτερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση.

Το μέσο κόστος μιας σάρωσης WB-MRI για ασθενείς με NSCLC ήταν 317 λίρες, δηλαδή, σχεδόν το μισό του κόστους για πολλαπλές σαρώσεις (620 λίρες). Το μέσο κόστος μιας ολόσωμης μαγνητικής τομογραφίας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ασθενείς ήταν 216 λίρες, έναντι 285 λίρες για πολλαπλές σαρώσεις.

Οι δύο μελέτες, που οι είναι οι μεγαλύτερες του είδους τους, διαπίστωσαν ότι και για τους δύο καρκίνους, με τη χρήση μίας σάρωσης WB-MRI δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες σαρώσεις για σχεδόν όλους τους ασθενείς και μειώθηκε ο μέσος χρόνος για την αξιολόγηση των ασθενών σχεδόν κατά μια εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έχουν ενθουσιάσει τον καθηγητή Hywel Williams, διευθυντή του Προγράμματος Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA) του NIHR, ο οποίος δήλωσε: «Αυτή η σημαντική μελέτη παρέχει κλινικές και οικονομικά αποδοτικές αποδείξεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για όσους σχεδιάζουν τις υπηρεσίες του NHS προς όφελος των ασθενών. Αν εφαρμοστεί ευρέως μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αναμονής για τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν να αρχίσουν θεραπεία ταχύτερα για δύο από τους πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου».

 

Πηγη:https://virus.com.gr