Μπιλ Γκέιτς: Αν το εμβόλιο πάει μόνο “σε αυτούς που δίνουν περισσότερα”, τότε να περιμένετε δεύτερη πιο φονική πανδημία

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εξέφρασε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την πορεία της Covid-19 που διοργάνωσε η International AIDS Society, τις προβλέψεις του για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, επισημαίνοντας πως οι πιθανές θεραπείες και τα μελλοντικά εμβόλια κατά του ιού θα πρέπει να διανεμηθούν ισότιμα στον κόσμο και όχι σε αυτούς που “θα δίνουν τα περισσότερα”.

«Αν αφήσουμε τα φάρμακα και τα εμβόλια να πάνε σε αυτούς που δίνουν τα περισσότερα χρήματα, αντί στους ανθρώπους και τις περιοχές, όπου τα χρειάζονται περισσότερο, θα πρέπει να περιμένουμε μια ακόμα φονικότερη και μεγαλύτερης διάρκειας πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε ηγέτες που θα λάβουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη διανομή που θα πρέπει να γίνει χωρίς διακρίσεις και όχι μόνο σύμφωνα με παράγοντες που στηρίζονται στην αγορά».

Ο Γκέιτς δήλωσε μεταξύ άλλων, πως είναι αισιόδοξος, καθώς βλέπει ότι “ο κόσμος έχει ενωθεί”. Προσέθεσε ακόμη, πως “Όπως έγινε με την παγκόσμια κρίση του HIV/AIDS, όπου ο κόσμος ενώθηκε για την ευρεία διάθεση φαρμάκων σε όλους, έτσι θα γίνει και με την πανδημία του κοροναϊού και με κάθε άλλο ιό που θα έρθει. Το θέμα είναι είτε πρόκειται για τον ιό του AIDS, είτε για τον κοροναϊό, να ανακαλυφθούν τα εργαλεία αντιμετώπισης και να μοιραστούν σε όλους”.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την διάθεση των μελλοντικών εμβολίων, και πιο συγκεκριμένα πως τα πλουσιότερα έθνη θα έχουν “μεγαλύτερο μερίδιο” και προτεραιότητα σε αυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται εκκλήσεις για την ισότιμη διάθεση των μελλοντικών εμβολίων κατά του ιού, ώστε αυτά να αντιμετωπίζονται σαν “κοινά αγαθά” για όλους, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/