Νέα έκκληση ΕΟΦ στους φορείς για την πλατφόρμα ελλείψεων φαρμάκων

Δεν φαίνεται τελικά να λειτουργεί στην πράξη η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφοράς ελλείψεων φαρμάκων σε real time που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) τον περασμένο Μάρτιο. Ο λόγος είναι ότι οι φορείς τις εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ασθενείς σε μεγάλο βαθμό δεν την χρησιμοποιούν.

Ο ΕΟΦ λοιπόν απευθύνει νέα έκκληση σε φαρμακευτικές, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιούς, ιατρικές εταιρείες και τους συλλόγους ασθενών να συμμετέχουν ενεργά στο σύστημα αναφοράς ελλείψεων.

Στη πλατφόρμα που έχει ανέβει στο site του ΕΟΦ, με την χρήση κωδικών μπορούν να ενημερώνουν για ελλείψεις φαρμάκων, όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και οι γιατροί και οι ίδιοι οι ασθενείς, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της κάλυψης των θεραπευτικών κενών.

Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη 

«Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι η ανταπόκριση στις προσπάθειες του Οργανισμού δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Απεναντίας, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών. Μέσω του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου. Όχι μέσω της σχετικής εφαρμογής ή των λοιπών μέσων που διατίθενται από τον Οργανισμό για το σκοπό αυτό» επισημαίνει ο η Διοίκηση του ΕΟΦ.

Παράλληλα αφήνει αιχμές ότι «Οι πληροφορίες που διαχέονται αδιακρίτως είναι συχνά ήδη δημοσιευμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέσω της ιστοσελίδας του, κάποιες είναι ανακριβείς ή βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης. Ενώ ορισμένες είναι ανεπίκαιρες δεδομένου ότι έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται η προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης, όπου κρίνεται πρόσφορο».

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός «Η δημοσιοποίηση των προϊόντων σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ από το 2016 αποσκοπεί ακριβώς στην ενημέρωση. Επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων».

Η ανάπτυξη της διαδικτυακής εφαρμογής σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), που τέθηκε σε εφαρμογή προ 6μηνου αποτελεί τη συνέχεια σε μία σειρά από πολύτιμα εργαλεία (ταινία γνησιότητας, πωλήσεις, εξαγωγές, κλπ). Ήδη χρησιμοποιούνται με πρωταρχικό στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ελλείψεων.

Που οφείλονται οι ελλείψεις 

Ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι το φαινόμενο των ελλείψεων δεν είναι εφήμερο. Η διαθεσιμότητα των φαρμάκων εξαρτάται από τους ίδιους παράγοντες που επηρεάζουν άλλα καταναλωτικά αγαθά. Όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε πολύπλοκα συστήματα παραγωγής. Η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές, η γενικότερη οικονομική πολιτική, κ.α.

Ξεκαθαρίζει όμως πως «Το φάρμακο εντούτοις αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο είναι ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Για το λόγο αυτό καλεί ξανά τη βιομηχανία, τους χονδρέμπορους, τους φαρμακοποιούς. Αλλά και όλους τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς σε συνεργασία.

Τέλος τονίζει ότι η ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με ρυθμιστικές παρεμβάσεις παραμένουν στη συζήτηση με τους επιμέρους φορείς.

 

Πηγή:https://www.healthpharma.gr