Νέα θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ μία νέα θεραπεία, που αναπτύχθηκε από τη Novartis για την υγρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το νέο φάρμακο ονομάζεται Beovu (brolucizumab) και η χορήγησή του στους ασθενείς μπορεί να γίνεται κάθε 3 μήνες.

Η έγκρισή του από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) βασίζεται σε δύο κλινικές μελέτες, που έδειξαν ότι το Beovu είναι εξίσου αποτελεσματικό με το φάρμακο Eylea της Bayer, που σήμερα θεωρείται το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της νόσου.

Επίσης, υπάρχει το φάρμακο Lucentis, που έχει αναπτυχθεί από τη Roche, αλλά προωθεί η Novartis στην Ευρώπη. Αυτό το φάρμακο χάνει την προστασία του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας το 2020, οπότε η Novartis αναμένει να ξεκινήσει την προώθηση του Beovu στην Ευρώπη.

Το νέο φάρμακο θα διατεθεί σε ανταγωνιστική τιμή στις ΗΠΑ. Η αρχική τιμή του θα είναι 1.850 δολάρια ανά φιαλίδιο, όσο δηλαδή τιμολογείται και το Eylea, ενώ το Lucentis κοστίζει 2.000 δολάρια ανά φιαλίδιο.

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η νέα θεραπεία δεν προσφέρει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι συνδέεται με την εμφάνιση συχνότερων ανεπιθύμητων ενεργειών. Από την άλλη, προσφέρει πλεονεκτήματα σε ότι αφορά την ξηρότητα του αμφιβληστροειδούς και το μικρότερο αριθμό ενέσεων.

Η ωχρά κηλίδα είναι ένα μικρό κομμάτι του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, η οποία είναι υπεύθυνη για την οξεία κεντρική όραση. Η νόσος συνήθως πλήττει στην αρχή το ένα μάτι και περίπου στις μισές περιπτώσεις εμφανίζεται και στο άλλο μέσα σε 5 χρόνια!

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά της πάθησης! Εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή (όταν συνοδεύεται από αγγειογένεση) και την ξηρή (χωρίς αγγειογένεση). Η πρώτη μορφή εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι η δεύτερη. Και οι δύο όμως προξενούν προοδευτική ζημιά στην όραση, καθώς σταδιακά καταστρέφουν τα κύτταρα-φωτοϋποδοχείς στην ωχρά κηλίδα, μια μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.

 

Πηγή:https://virus.com.gr