Οι επικουρικοί, τα κενά και η στάση εργασίας την Τετάρτη

Στάση εργασίας θα έχουν οι γιατροί στις 15 Ιουλίου, ζητώντας την μονιμοποίηση των επικουρικών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά ( ΕΙΝΑΠ) δηλώνει τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, από 08:00 έως 12:00, και καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από του υπουργείο Υγείας στις 08:30.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με καταγγελίες οι επικουρικοί γιατροί που διορίστηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού παραμένουν απλήρωτοι. Το ΔΣ μάλιστα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για τους επικουρικούς γιατρούς που διορίστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες. «Πληροφορούμαστε ότι δεν θα έχουν πληρωθεί ούτε μέχρι το τέλος Ιουλίου. Θα είναι χωρίς μισθό και χωρίς υπερωρίες και δεν γνωρίζουμε πότε θα λυθεί το θέμα αυτό. Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την μονιμοποίηση τους», αναφέρουν στην καταγγελία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο νοσοκομείο

Στα ‘κάγκελα’ βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο καθώς οι ελλείψεις προσωπικού αναγκάζουν γιατρούς και νοσηλευτές να εργάζονται διπλοβάρδιες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους και την εργασιακή τους απόδοση.

Η Πνευμονολογική κλινική εκτός από περιστατικά SARS-CoV-2 που νοσηλεύει, συγχρόνως κάνει εφημερίες και νοσηλεύει κι άλλα πνευμονολογικά περιστατικά. Την όλη κατάσταση την αντιμετωπίζουν μόνο 7 ειδικευμένοι γιατροί (5 μόνιμοι και 3 επικουρικοί), από τους οποίους ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής καλύπτονται μόνο από 1 πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και 1 σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και 65 ασθενείς, διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους και 7 διαφορετικές κλινικές.

Οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν 6-7 ενεργείς και 4 ή 5 εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα, με αρνητικότατες συνέπειες για την συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η κάλυψη των βαρδιών με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών, ιδιαίτερα την ημέρα της εφημερίας και την επόμενη, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική 11ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, δεδομένου ότι αναγκάζονται να εργασθούν σε συνεχόμενες βάρδιες (απόγευμα – πρωί ή πρωί – νύχτα), με αρνητικές επιπτώσεις για την καταπόνηση της υγείας τους και την ασφαλή λειτουργία της κλινικής

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/