Πανδημία COVID-19: Επιπτώσεις αλλά και ευκαιρίες στην Οικονομία

Προσαρμοστικότητα και νέο παραγωγικό μοντέλο οι λέξεις κλειδιά για την επόμενη μέρα

 

Οι επιπτώσεις που επέφερε αλλά και οι ευκαιρίες που ανέδειξε η πανδημία στον τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την επόμενη μέρα αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της 1ης ενότητας του συνεδρίου Τhe Future of Healthcare in Greece που φέτος είχε τίτλο «The power to make the difference».

Στο σημαντικό ρόλο της Δημόσιας Υγείας τόσο στην πανδημία όσο και γενικότερα εστίασε την ομιλία του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι συχνά το κοινό δεν κατανοεί περί τίνος πρόκειται αφού στην πρόληψη κάτι που δεν έγινε δεν αξιολογείται.

Όπως ανέφερε, τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας ήταν ότι οι υπηρεσίες Δημόσιας υγείας στην Ελλάδα υπολειτουργούν και ότι υπάρχει ελλιπής συντονισμός μεταξύ τους και συνεπώς αυτά είναι και τα ζητήματα που πρέπει να διορθώσουμε.

Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή της ενότητας, καθηγητή οικονομικών Νίκου Βέττα, για το εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι έχει γίνει η προεργασία που χρειάζεται από τη Δημόσια Υγεία όσον αφορά την υγειονομική ασφάλεια, αλλά η απάντηση είναι «προσαρμογή», καθώς οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν πως μπορούν να δουλέψουν με ασφάλεια χωρίς να βάλουν φρένο στις δραστηριότητες τους.

Στις ευκαιρίες που ανέδειξε η πανδημία στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής οικονομικών Παναγιώτης Λιαργκόβας. Αυτές περιλαμβάνουν το re-branding της χώρας, αφού η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, δεδομένης της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που εκτός των άλλων σημαίνει μείωση κόστους και γραφειοκρατίας αλλά και η τηλε-εργασία (32,8%) που σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ έφθασε το 32,8% , γεγονός που αποτελεί δείγμα ευκαμψίας στην αγορά εργασίας. Τόνισε ωστόσο, ότι είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για όλα τα παραπάνω, καθώς πλέον εγείρονται ζητήματα υποδομών, ζητήματα ειδικής αντιμετώπισης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, νομικά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων κ.ά.

Αναφερόμενος στα ζητούμενα όσον αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων για το άμεσο μέλλον, ο γενικός διευθυντής ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, τόνισε την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας, την προστασία των εργαζομένων, την στήριξη θέσεων εργασίας και παραγωγής, τη διαφύλαξη του ευάλωτου παραγωγικού ιστού, τη συνέχιση στρατηγικών μεταρρυθμίσεων καθώς και τη σωστή διαχείριση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση του

Βέττα για το εάν οι επιχειρήσεις είναι προετοιμασμένες για ένα νέο lockdown, είπε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πλέον υγειονομικά πρωτόκολλα ωστόσο έχουν μικρότερες αντοχές σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.

 

 

Πηγη:HealthDaily