ΠΟΕΔΗΝ: Ακραία η κατάσταση στις Προνοιακές Μονάδες

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι Προνοιακές Μονάδες της χώρας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Μεγαλύτερη «ρωγμή» στην εύθραυστη πραγματικότητα θα προκαλέσει στο τέλος του χρόνου η λήξη των συμβάσεων 350 επικουρικών υπαλλήλων.

Σταγόνα στον ωκεανό θα αποτελέσει η προκήρυξη που εκδίδεται καθώς δεν καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες, σύμφωνα με την ομοσπονδία. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την ανανέωση των συμβάσεων καθώς και την τόνωση των εν λόγω μονάδων με προσλήψεις προσωπικού.

Πλήγμα

Χαίνουσα πληγή απότελούν για τις Προνοιακές Μονάδες οι τραγικές ελλείψεις Προσωπικού, η υποχρηματοδότηση και η παντελής έλλειψη προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης.

Συγκεκριμένα, η υποστελέχωση  προκάλεσε  το «λουκέτο» σε πολλές εξ αυτών, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν 2400 από τους 5000 που ήταν πριν την κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας.

Η οικονομική «καχεξία» έχει διαμορφώσει μια ακραία κατάσταση κατά την οποία ένας υπάλληλος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας οφείλει να μεριμνά σε μια βάρδια για 30 περιθαλπόμενους. Σημειωτέον είναι ότι οι εν λόγω νοσηλευόμενοι  είναι άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και ατομικής περιποίησης.

Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες πρόσληψης προσωπικού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, νέος «κρατήρας» προβλημάτων θα προκληθεί με τη λήξη 350 συμβάσεων των προαναφερόμενων επικουρικών υπαλλήλων.

Χωρίς σχεδιασμό

«Χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωση, όπως έγινε από το Υπουργείο Υγείας για τους επικουρικούς στα νοσοκομεία, που δόθηκε παράταση των συμβάσεων έως την έκδοση των οριστικών πινάκων του διαγωνισμού 2Κ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης από το ΑΣΕΠ θα  έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο, η ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της ότι η κατάσταση από την 1η Ιοανουαρίου του 2020 στις Προνοιακές Μονάδες  δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Σχετικά με τον υπό δημοσίευση  διαγωνισμό, προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση της εμπειρίας, αλλά προκηρύσσονται 317 θέσεις εκ των οποίων Γενικές θέσεις είναι 157 και οι 160 ειδικές θέσεις.

Συνεπώς , όπως η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι οι περισσότεροι εκ των 350 Επικουρικών που υπηρετούν έως  τις 31 Δεκεμβρίου δεν έχουν πιθανότητα πρόσληψης.

Αναμονή ένα χρόνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένες είναι οι ανάγκες για την λειτουργία Προνοιακών Μονάδων αφού έχουν ήδη λίστα αναμονής για φιλοξενία ενός έτους λόγω έλλειψης κλινών.  Επιπλέον, τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία  ασφυκτιούν λόγω των  εγκαταλελειμμένων παιδιών που βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή καθώς δεν υπάρχουν κλίνες στις Προνοιακές Μονάδες να τα φιλοξενήσουν.

«Φρένο» πρέπει να μπει στην καθοδική πορεία των μονάδων, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, με τη λήψη μέτρων όπως είναι η πρόσληψη προσωπικού, η ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και η επανέκδοση της προκήρυξης που να καλύπτει τους υπηρετούντες.

 

Πηγή:https://virus.com.gr/