Ποιος είναι ο ρόλος του εμβολιασμού στην μετάδοση του SARS-CoV-2

Φως αναμένεται να ρίξει περαιτέρω η έρευνα για τη δυνατότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2, ώστε να συμβάλλουν στον έλεγχο της πανδημίας.

Προς το παρόν από προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να ανακόπτουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Τα δεδομένο, όμως δεν είναι επαρκή καθώς η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσχερή διαδικασία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, για παράδειγμα συμπεριφορικές αλλαγές και lockdowns  καθώς και στη δυσκολία ανίχνευσης των ασυμπτωματικών φορέων της COVID-19.

Τέτοιου είδους μελέτες είναι πράγματι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ Marc Lipsitch.Ωστόσο,  εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα (doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-00450-z).

Τι λένε οι ειδικοί

Την δυνατότητα μείωσης της μετάδοσης μέσω των εμβολίων υποστηρίζει και ηεμβολιολόγος Larry Corey από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson στην Ουάσινγκτον . Άλλωστε, από τη μελέτη του εμβολίου της Moderna καταδείχθηκε ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών λοιμώξεων ήταν κατά 2/3 μικρότερος μεταξύ όσων έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό εμβόλιο.

Επίσης, η μελέτη του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca έδειξε τη μείωση περίπου κατά το ήμισυ των ασυμπτωματικών λοιμώξεων μεταξύ των εμβολιασθέντων συγκριτικά με τους μη εμβολιασθέντες.  Άλλωστε, σε ένα ακόμη επίπεδο συμβάλει ο εμβολιασμός  αφού καθιστά τους φορείς λιγότερο λοιμογόνους, οπότε μειώνεται τη μετάδοση.

Άξια αναφοράς είναι πρόσφατη προδημοσίευση από το Ισραήλ στην οποία αναφέρεται ότι το ιικό φορτίο ήταν πολύ χαμηλό μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αλλά στη συνέχεια μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 στο διάστημα μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων μετά την πρώτη δόση. Το επόμενο πεδίο μελέτης έγκειται στη διερεύνηση της προστασίας που παρέχουν οι εμβολιασθέντες στο οικογενειακό τους περιβάλλον ως προς την αποτροπή της λοίμωξης COVID-19.

 

 

Πηγή : https://virus.com.gr/