Π.Ο.Υ : Προτρέπει τα πλούσια έθνη να μην υπονομεύσουν το σχέδιο COVAX

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παρακάλεσε τις πλούσιες χώρες να ελέγξουν προτού παραγγείλουν πρόσθετα εμβόλια COVID- 19 για τους ίδιους εάν αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες για λήψη εμβολίων σε φτωχότερα έθνη.

Οι πλούσιες χώρες έχουν συγκεντρώσει αρκετά δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και ορισμένες χώρες έχουν παραγγείλει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους περισσότερες από μία φορές, ενώ ορισμένες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν λίγες ή καθόλου. Μια επιτυχημένη παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού θεωρείται κλειδί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν παράσχει οικονομική στήριξη στο πρόγραμμα COVAX που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο στοχεύει στην μεταφορά εμβολίων στα πιο ευάλωτα άτομα του κόσμου και εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν ορισμένες από τις δικές τους δόσεις – αν και δεν έχουν καθορίσει πότε. Την Παρασκευή, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών δυνάμεων ανέφεραν ότι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και ανάπτυξη παγκόσμιων εμβολίων και θα στηρίξουν την “προσιτή και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια” και τις θεραπείες για το COVID-19. Ανέφεραν συλλογικά 7,5 δις δολάρια από την G7 στις προσπάθειες του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus ευχαρίστησε τις χώρες της G7 για τις “σημαντικές” δεσμεύσεις τους. Ωστόσο, ανέφερε έπειτα από συνομιλίες τη Δευτέρα με το Γερμανό Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier ότι “ακόμα και αν έχεις τα χρήματα, αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα για να αγοράσεις εμβόλια.. το να έχεις τα χρήματα δεν σημαίνει τίποτα”. Ανέφερε ότι οι προσεγγίσεις μερικών πλουσίων χωρών προς τους κατασκευαστές για την εξασφάλιση περισσότερων εμβολίων “επηρεάζουν τις συμφωνίες και ακόμα και η ποσότητα που διατέθηκε για το COVAX μειώθηκε λόγω αυτού”. Δεν κατονομάστηκε τις χώρες αυτές ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/