Σακχαρώδης Διαβήτης: «Τρίποντο» κατά του στίγματος

Εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας ζουν με το σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα. Οι μεγάλοι αριθμοί των ατόμων με διαβήτη, όμως, δεν φαίνεται να έχει οδηγήσει και στην εξάλειψη του στίγματος. Αντιθέτως, η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παραμένει επιτακτική. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διοργανώνει νέα φιλόδοξη δράση, που απευθύνεται σε παιδιά, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Με στόχο την ανάδειξη της σημαντικής συμβολή ςτης οικογένειας στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη θέλει να αναδείξει η πρωτοβουλία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία». Το Νοέμβριο του 2018 η ΗΔΙΚΑ υπολόγισε τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα σε πάνω από 965 χιλιάδες. «Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ από το Μητρώο του Διαβήτη, όπου κυρίως καταγράφονται όσοι κάνουν χρήση αναλώσιμων, το τελευταίο 9μηνο έχουν προχωρήσει σε συνταγογράφηση 516 χιλιάδες άτομα», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου παρουσίασης της πρωτοβουλίας ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρ. Δαραμήλας. Η απόκλιση, όπως εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση του Virus, σχετίζεται με τις κατηγορίες διαβητικών που ενώ δικαιούνται αναλώσιμα δεν τους χορηγούνται. Μεταξύ αυτών διαβητικοί τύπου 2 που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ιδίως μετφορμίνη, άτομα με προδιαβήτη, ανασφάλιστοι αλλά και ασφαλισμένοι μικρότερων ταμείων.

«Παρότι πρόκειται, όμως, για έναν μεγάλο αριθμό ατόμων το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο παραμένει», συμπλήρωσε εξηγώντας τους λόγους που ώθησαν την Ομοσπονδία να προχωρήσει σε αυτή την Πρωτοβουλία. Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία», λοιπόν, είναι μια σειρά ενεργειών που επιχειρούν, προσεγγίζοντας τα παιδιά, να συνδυάσουν την ενημέρωση με το παιχνίδι και την ευαισθητοποίηση με την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του project πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη.

«Μέσα από αυτό το project, στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας και γι’ αυτό επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται η δράση στην οποία συμμετέχουν 7 ιδιωτικά σχολεία, καθώς η επιλογή δημόσιων συνοδευόταν από αξεπέραστη γραφειοκρατία, αλλά και 4 Αθλητικοί Σύλλογοι. Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου στο Eurohoops Dome.

«Μιλάμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Αναλύουμε τον ρόλο και τη σημασία της διατροφής, δίνουμε έμφαση στις ευεργετικές συνέπειες της άσκησης και συζητάμε ανοιχτά για το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τους ανθρώπους που πάσχουν», διευκρίνισε ο κ. Δαραμήλας.

«Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας» τόνισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Γκόλφω Γεμιστού και πρόσθεσε: «Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την εμφάνιση του Διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο».

«Η στόχευση της Ομοσπονδίας με το Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία είναι μακροπρόθεσμη», επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Μαρία Τριανταφύλλου και πρόσθεσε: «Φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να μεταδώσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά της, η Έλενα Βακάλη, Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός – Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, πάσχουσα και η ίδια από Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω σοβαρών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά όλους μας, είτε έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχι» τόνισε η κ. Βακάλη.

«Ο καναπές είναι φλεγμονή», τόνισε με νόημα παρακινώντας διαβητικούς και μη να σηκωθούν από την καρέκλα και να εντάξουν τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους. «Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, αλλά και ως ήδη πάσχοντες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση απομακρύνοντας τις επώδυνες επιπλοκές του», συμπλήρωσε.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό προκύπτει από τα νούμερα επιπολασμού του. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Όλα τα παραπάνω συνομολογούν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη της νόσου και για την ανακοπή της εξάπλωσή της, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Ιατρική κοινότητα, παίρνει επιδημικές διαστάσεις.

 

πΗΓΗ:https://virus.com.gr/