Στοχευμένη εξάλειψη προβληματικών βλαστοκυττάρων

Θα μπορούσε να κάνει τις μεταμοσχεύσεις πιο ασφαλείς

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature, ερευνητές με στοχευμένη εξάλειψη προβληματικών βλαστοκυττάρων του αίματος, δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία γενετικών και ανοσολογικών διαταραχών, αλλά προς το παρόν οι διαδικασίες εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Οι πρώτες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να κάνει τις μεταμοσχεύσεις στελεχιαίων κυττάρων αίματος ασφαλέστερες και με τον τρόπο αυτό να διευρύνουν τη χρήση τους. Δείχνουν επίσης ότι τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές και γενετικές ασθένειες. Η εν λόγω έρευνα, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας στο Ορλάντο της Φλόριντα, αξιοποιεί την κατανόηση των πρωτεϊνών που δημιουργούνται από διαφορετικούς τύπους βλαστοκυττάρων αίματος, δηλαδή των κυττάρων του μυελού των οστών που παράγουν τα διαφορετικά κυτταρικά συστατικά του αίματος .

Η ιδέα πίσω από τις νέες στοχευμένες προσεγγίσεις είναι η εξάλειψη συγκεκριμένων βλαστοκυττάρων έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τα μεταμοσχευμένα κύτταρα, χωρίς τις παρενέργειες των υπαρχουσών θεραπειών, οι οποίες καταστρέφουν αδιάκριτα τα κύτταρα του μυελού των οστών.

Ωστόσο, προς το παρόν οι γιατροί χρησιμοποιούν ακτινοβολία σε όλο το σώμα ή χημειοθεραπεία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. «Αυτή η τεχνολογία δεν θα υιοθετηθεί παρά μόνο αν αλλάξουμε πραγματικά όλη τη δυναμική», λέει ο David Scadden, βιολόγος βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

 

 

Πηγη:HealthDaily