Συνολάκης: Παράδοξο ένα χρόνο μετά το Μάτι να μη λειτουργεί το 112

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση»

«Να πάρουμε και την Πολιτική Προστασία και την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά», λέει ο Κώστας Συνολάκης.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

«Είναι παράδοξο πως ένα χρόνο μετά από το Μάτι δεν μπορέσαμε σαν κοινωνία να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε το σύστημα αυτόματης προειδοποίησης με γραπτά μηνύματα ή το 112. Είναι δύο συστήματα. Το ένα που στέλνει τα γραπτά μηνύματα το οποίο είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί και το 112 που τηλεφωνεί και σας δίνει μια ηχογράφηση με οδηγίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση. Θρηνούμε ανθρώπινα θύματα», δήλωσε και ανέφερε: «Δυστυχώς, και δεν περίμενα ποτέ να δω στη χώρα μου τις εικόνες που έχω δει στην Φλόριντα και την Ινδονησία. Και όμως τις βλέπουμε την Ελλάδα και αυτό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τι είναι μπροστά μας στο μέλλον και να πάρουμε και την Πολιτική Προστασία και την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά».

Ο ίδιος τόνισε ακόμα τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε καταφέρει να προστατευτούμε από τα φυσικά φαινόμενα. «Σαν κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια εθνική συνεννόηση για το τι θα κάνουμε με όλα αυτά τα αυθαίρετα. Το καλοκαίρι μας εξυπηρετούν. Οι περισσότερες καφετέριες και ταβέρνες είναι αυθαίρετες. Δεν χρειάζεται να είστε μηχανικός για να το καταλάβετε αυτό. Το σκέπαστρο και οι τοίχοι δεν είναι καλά κατασκευασμένα αλλά μας εξυπηρετούν. Αν γίνει σεισμός θα πέσουν πάνω στους ανθρώπους, αν έχει ισχυρούς ανέμους θα σκοτώσουν ανθρώπους. Δεν έχουμε καταφέρει αυτό να το ελέγξουμε και να πούμε ως εδώ. Δεν γίνεται. Κάθε φορά που λέει κάποιος υπεύθυνος ‘άσε τον καημένο’, βάζει σε υποθήκη τις ζωές ανθρώπων στο μέλλον που μπορούν να σκοτωθούν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».

 

112: Σήμερα η πρώτη δοκιμή του αριθμού έκτακτης ανάγκης

Ο τριψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 είναι ένα σύστημα προειδοποίησης πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σήμερα θα γίνει μία δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και στη περιοχή γύρω από την Κατεχάκη όπου βρίσκεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη χθεσινή ενημέρωση για τη θεομηνία που σάρωσε τη Χαλκιδική, άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η λειτουργία του αριθμού 112 ο οποίος λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τη σημερινή πιλοτική εφαρμογή θα παρακολουθήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι στις 10:30 το πρωί θα γίνει η πρώτη μεγάλη δοκιμή του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, «έτσι ώστε κάτι που είναι αυτονόητο, χρήσιμο και μπορεί να σώσει ζωές σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα».

Ο τριψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 είναι ένα σύστημα προειδοποίησης πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά στη χώρα μας είναι στο συρτάρι εδώ και μία δεκαετία περίπου.

Ωστόσο, όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και τεθεί σε λειτουργία, σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης η Πολιτική Προστασία θα μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως τους πολίτες και να στέλνει οδηγίες προετοιμασίας και προφύλαξης.

Πηγη:https://www.athensvoice.gr/