Τα αυτοάνοσα αντισώματα αποτελούν σήμα κινδύνου για ασθενείς με COVID-19

Επιστήμονες εντόπισαν ότι η παρουσία αυτοάνοσων αντισωμάτων σε ασθενή με COVID-19 αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα για την εξέλιξη της ασθένειάς του.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι η τελική ανοσιακή απάντηση στη λοίμωξη με COVID-19 μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά από ότι οι αρχικές σχετιζόμενες με το αναπνευστικό σύστημα αντιδράσεις που προκαλεί ο ιός. Τώρα μία νέα μελέτη δείχνει ότι συγκεκριμένα αντισώματα που σχετίζονται με κάποια από αυτή τη ζημιά, μπορούν πιθανώς να προσφέρουν στους γιατρούς ενδείξεις για να καθορίσουν την ιδανική θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι τα αυτοάνοσα αντισώματα που συνδέονται με το DNA ή το μόριο λίπους φωσφατιδυλοσερίνη φαίνεται να αποτελούν αρνητικοί παράγοντες για την εξέλιξη της ασθένειας COVID-19. Αυτά τα αντισώματα ήταν διπλάσια σε αφθονία στην αρχή της μόλυνσης από COVID-19 σε ασθενείς των οποίων η κατάσταση υγείας επιδεινώθηκε γρήγορα σε σύγκριση με εκείνους που δεν παρουσίασαν πτώση της υγείας τους, ανέφερε η ομάδα στο περιοδικό Life Science Alliance.

Τα αυτοάνοσα αντισώματα επιτέθηκαν στα υγιή κύτταρα των ασθενών, καθιστώντας τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων πέντε έως επτά φορές πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 σε σύγκριση με ασθενείς με σταθερά επίπεδα, διαπίστωσαν οι ερευνητές της NYU. Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτοαντισωμάτων ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν εντατική φροντίδα και μηχανικούς αναπνευστήρες από αυτούς με χαμηλότερα επίπεδα, οι οποίοι συνήθως μπορούσαν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Ο έλεγχος για την παρουσία των αυτοάνοσων αντισωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει τα νοσοκομεία να καθορίσουν ποιοι ασθενείς χρειάζονται την πιο εντατική φροντίδα και παρακολούθηση, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να παρέχει μία κρίσιμη εικόνα, καθώς η παραλλαγή δέλτα του ιού κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντας νοσοκομεία και αφήνοντας τους επαγγελματίες υγείας να αγωνίζονται να φροντίσουν τους ασθενείς.

Οι ερευνητές εξέτασαν αναδρομικά τα ιατρικά αρχεία και τις εξετάσεις αίματος 115 ατόμων που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020 στο NYU Langone και βρήκαν αυτοάνοσα αντισώματα στο 36% από αυτά. Από αυτούς τους ασθενείς, το 93% είχε αντισώματα αντιφωσφατιδυλοσερίνης και το 86% είχε αντισώματα αντι-DNA. Η παραγωγή αυτών των αυτοάνοσων αντισωμάτων συσχετίζεται με την πήξη του αίματος και τον κυτταρικό θάνατο σε ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ομάδα του NYU προειδοποίησε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για να κατανοηθεί εάν τα αυτοάνοσα αντισώματα οδηγούν απαραίτητα σε πιο σοβαρή νόσο με COVID-19.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/