Υγειονομικοί και 3η δόση: Η μελέτη που αποδεικνύει την ανάγκη ενισχυτικού εμβολιασμού τους

Τη σημασία χορήγησης 3ης δόσης εμβολίου στους υγειονομικούς υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, που παρέθεσε στη σημερινή ενημέρωση, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μελέτες σε ξένες χώρες δείχνουν ότι και άλλες ομάδες πέρα από τους ανοσοκατασταλμένους και τους ηλικιωμένους μπορούν να προτεραιοποιηθούν για τη χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υγειονομικοί.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη στο New England Journal of Medicine με τίτλο «επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας». Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη μετά από θεαματική μείωση των κρουσμάτων COVID στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο τον περασμένο Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλιο, όταν και άρχισε να επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Συγκεκριμένα από τους 227 υγειονομικούς, οι 130 (57,3%) βρέθηκαν θετικοί με μοριακό τεστ. Υπολογίστηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% ως προς τη μόλυνση των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

«Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι σημαντική για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας, που μπορεί να προκύψει αν μεγάλο αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται προσωρινά λόγω λοίμωξης» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου

Σε ποιους θα ξεκινήσει άμεσα η χορήγηση τρίτης δόσης

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση 3η δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, σε διαμένοντες σε φροντίδας ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 ετών. Για τους ανοσοκατασταλμένους, μάλιστα, αύριο (14/9) θα ξεκινήσει η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για την 3η δόση.

Για τους ανοσοκατασταλμένους, η χορήγηση 3ης δόσης μπορεί να δοθεί 4 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης. Για τις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού, το χρονικό διάστημα είναι 6-8 εβδομάδες μετά τη 2η δόση.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/