Φυσική νόσηση vs εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού παρέχει μεγαλύτερη προστασία και είναι πιο ασφαλής επιλογή γιά την απόκτηση ανοσίας σε σχέση με τη φυσική λοίμωξη με τον ιό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να αποκτήσουν ανοσία απέναντι στον κορονοϊό με φυσικό τρόπο παρά με τεχνητό. Προτιμούν, δηλαδή, να νοσήσουν από την COVID-19 παρά να εμβολιαστούν με τα διάθεσιμα εμβόλια. Αυτά τα άτομα, βέβαια, πέρα από το ότι επιλέγουν να αγνοήσουν τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια COVID που έχουν εγκριθεί από ρυθμιστικούς φορείς, παραβλέπουν το γεγονός ότι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό και να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Ακόμη και αν νοσήσουν ήπια, όμως, η φυσική ανοσία που θα έχουν εξασφαλίσει δε θα τους προστατεύσει περισσότερο από την προστασία που τους παρέχει το εμβόλιο. Ο Sabra Klein, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, απαντά σε ερωτήσεις του John Hopkins Bloomberg School of Public Health σχετικά με τα επίπεδα προστασίας που παρέχει το εμβόλιο σε σύγκριση με τη φυσική νόσηση απέναντι στην COVID-19.

Εάν κάποιος είχε μολυνθεί με COVID-19, γιατί να εμβολιαστεί; Δεν έχει ήδη ανοσία;

Εάν έχετε μολυνθεί, έχετε κάποια προστασία. Αλλά αυτή η ανοσία έχει όρια. Το μεγαλύτερο όριο είναι ότι δεν διαρκεί όσο θα θέλαμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τον εμβολιασμό. Με μία δόση εμβολίου, αυξάνεται σημαντικά η ανοσία. Μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου Pfizer ή Moderna, έχουν επίπεδα ανοσίας συγκρίσιμα με αυτά των μη μολυσμένων ατόμων που έλαβαν τη δεύτερη δόση τους.

Προσπαθούμε ακόμη να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί η ανοσία διαρκεί περισσότερο για μερικούς ανθρώπους από άλλους. Υποκείμενοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή η ηλικία φαίνεται να παίζουν ρόλο στο πόσο διαρκεί η ανοσία.

Πόσο διαρκεί η ανοσία από τη μόλυνση; Πόσο από τον εμβολιασμό;

Η ανοσία από τη φυσική λοίμωξη αρχίζει να μειώνεται μετά από 6 έως 8 μήνες. Γνωρίζουμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν καλή ανοσία ακόμη και μετά από ένα χρόνο.

Γιατί το εμβόλιο οδηγεί σε καλύτερη ανοσία από τη φυσική λοίμωξη;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που έχουν μολυνθεί έχει εκπαιδευτεί να στοχεύει όλα αυτά τα διαφορετικά μέρη του ιού που ονομάζονται αντιγόνα. Θα νομίζαμε ότι θα παρείχε την ισχυρότερη ανοσία αλλά δε συμβαίνει αυτό. Τα εμβόλια Pfizer ή Moderna στοχεύουν μόνο την πρωτεΐνη ακίδα – το μέρος του ιού που είναι απαραίτητο για την εισβολή στα ανθρώπινα κύτταρα. Είναι σαν ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί που κάθεται στην επιφάνεια του ιού. Έχει πραγματικά κολλήσει εκεί έξω, και αυτό βλέπει το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο εύκολα. Εστιάζοντας σε αυτό το μεγάλο αντιγόνο, είναι σαν να έχεις βάλει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα παρωπίδες και να μπορείς να δείς μόνο το ένα κομμάτι του ιού.

Αν νοσήσω σοβαρά με τον ιό θα έχω μεγαλύτερη ανοσία;

Απολύτως. Το εργαστήριό μου εδώ στο Bloomberg School και άλλα έδειξαν ότι τα άτομα που νοσηλεύτηκαν, που ήταν πραγματικά άρρωστοι με COVID, σε πολλές περιπτώσεις πιστεύεται ότι έχουν μεγαλύτερη ανοσία από τα άτομα με λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Αλλά και πάλι, αυτή η ανοσία μπορεί να μειώνεται. Έτσι, ακόμη και αν είχατε μια πιο σοβαρή περίπτωση, θα πρέπει να σχεδιάσετε να εμβολιαστείτε.

Πόσο πολύ προστατεύουν τα εμβόλια απέναντι στις μεταλάξεις

Τα καλά νέα είναι ότι τα τρέχοντα εμβόλια αναγνωρίζουν αυτούς τους διαφορετικούς ιούς και προκαλούν εξαιρετική ανοσία έναντι αυτών. Για άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί και είχαν υψηλή ανοσία, θα έχουν πολύ καλή αναγνώριση αυτών των παραλλαγών, αλλά δεν μπορείς να γνωρίζεις πραγματικά το επίπεδο ανοσίας σου έναντι μιας συγκεκριμένης παραλλαγής ή πόσο υποβαθμισμένη μπορεί να είναι η ανοσολογική σου ανταπόκριση. Μπορεί να είσαι πραγματικά ευάλωτος σε μία ενδεχόμενη επαναμόλυνση με μία από αυτές τις παραλλαγές. Απλά δεν μπορείς να το προβλέψεις. Επομένως, αντι να το παίξεις κορόνα γράμματα, εμβολιάσου.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι θα προτιμούσαν να μολυνθούν φυσικά παρά να εμβολιαστούν. Άλλοι λένε ότι ανησυχούν για τις παρενέργειες του εμβολίου. Τι θα τους έλεγες;

Τα εμβόλια δοκιμάζονται για την ασφάλειά τους με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε με μια φυσική ιογενή λοίμωξη. Πολλά από αυτά που αναφέρονται ως παρενέργειες είναι τα ίδια ακριβώς πράγματα που βιώνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό όταν είμαστε μολυσμένοι: πυρετός, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, γαστρεντερικά προβλήματα κλπ. Αν νοσήσεις, δεν ξέρεις πόσο άσχημα θα είναι. Χωρίς εμβολιασμό, βασίζεσαι στην τύχη. Μπορεί να αρρωστήσεις βαριά. Ίσως χρειαστεί να νοσηλευτείς. Μπορεί να πεθάνεις.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της LONG COVID. Γνωρίζω μία έφηβη που μολύνθηκε με COVID πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Δεν είχε πολλά συμπτώματα, αλλά τώρα έχει όλα τα συμπτώματα του συνδρόμου LONG COVID. Ένα χρόνο αργότερα, προσπαθεί να διατηρήσει μια κάπως φυσιολογική εφηβική ζωή με βαθιά κούραση. Δεν έχει ανακάμψει ποτέ πλήρως από την COVID.

 

ΠΗΓΗ: jhsph.edu

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/