Όταν η πραγματικότητα βάζει όρια στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία

Ανήμποροι να προειδοποιήσουν τους ασθενείς τους για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν, από την κατανάλωση των κινέζικων σκευασμάτων βαλσαρτάνης που ανακλήθηκαν, δηλώνουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ), το πρόβλημα εντοπίζεται στην υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, με αποτέλεσμα η επιλογή του σκευάσματος όταν ο ασθενής εκτελεί τη συνταγή στο φαρμακείο, να είναι άγνωστη στο θεράποντα ιατρό. Με αφορμή, λοιπόν, και την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη μαζική ανάκληση γενόσημων φαρμάκων βαλσαρτάνης, ο ΙΣΑ ζητά να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γιατρού να συνταγογραφεί αναφέροντας και το προτεινόμενο σκεύασμα με την εμπορική του ονομασία.

«Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας, ότι είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας»προσθέτει και καταλήγει: «Οι γιατροί έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους».

 

Πηγη:https://virus.com.gr/