Νέες θεραπείες για πολλαπλό μυέλωμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο νέες συνδυαστικές θεραπείες για ενήλικες ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, που δεν έχει υποβληθεί σε άλλη θεραπεία και που δεν είναι επιλέξιμοι για μεταμόσχευση.

Η πρώτη περιλαμβάνει τριπλό συνδυασμό των ουσιών Revlimid (lenalidomide) με bortezomib και dexamethasone και η δεύτερη συνδυασμό των ουσιών Imnovid(pomalidomide) με bortezomib και dexamethasone.

Η έγκριση για την πρώτη βασίστηκε στα δεδομένα από τη μελέτη SWOG S0777 και για τη δεύτερη στη μελέτη OPTIMISMM, που αξιολογήθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των νέων συνδυασμών.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας απειλητικός για τη ζωή καρκίνος του αίματος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλαπλασιασμό όγκων και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Aποτελεί το 0,8% των καρκίνων και είναι ο 2ος συχνότερος αιματολογικός καρκίνος μετά το μη Hodgkin λέμφωμα

Περίπου 42.000 άνθρωποι διαγνωρίζονται με πολλαπλό μυέλωμα στην Ευρώπη και περίπου 26.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 400-500 νέες περιπτώσεις ασθενών με μυέλωμα ετησίως

Χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση στον μυελό των οστών παθολογικών κυττάρων, των πλασματοκυττάρων που παράγουν παθολογική πρωτεΐνη (μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη). Πλήττει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και εκδηλώνεται κυρίως με πόνο στα οστά και αδυναμία λόγω αναιμίας.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την κυκλοφορία νέων, βιολογικών φαρμάκων, η νόσος παραμένει ανίατη.

 

Πηγη:https://virus.com.gr