Οι «αντιφάσεις» της ψωρίασης: αιτίες, συμπτώματα και συνέπειες

Έναντι στην ψωρίαση αγωνίζονται 300.000  ασθενείς προκειμένου να διαχειριστούν το χρόνιο, ανίατο μη μεταδιδόμενο, επώδυνο νόσημα που προκαλεί παραμόρφωση και αναπηρία.

«Ντεμπούτο» στη ζωή του ασθενούς κάνει σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ είναι συνηθέστερο στην ηλικιακή ομάδα των 50–69 ετών. Πρόκειται για συχνή νόσο με 100 εκατομμύρια ασθενείς διεθνώς.

Η ψωρίαση είναι δυνατό να διαγνωστεί με βάση την κλινική εικόνα, αλλά ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα μικρό κομμάτι δέρματος (βιοψία) για ιστολογική εξέταση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασθένεια.

Τα αίτια εμφάνισης της ψωρίασης παραμένουν άγνωστα, αν και  πιστεύεται ότι υπάρχουν στοιχεία γενετικής προδιάθεσης.  Εξίσου σημαντικός θεωρείται π ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρόκληση της ψωρίασης, ο οποίος και ερευνάται.

Αντιθέσεις

Γενικά, η ψωρίαση κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί αυτοαντιγόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο.

Άξιο λόγου είναι η ψωρίαση μπορεί είναι δυνατόν να προξενηθεί από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες  όπως είναι ήπιο τραύμα, ηλιακό έγκαυμα, λοιμώξεις, συστηματικά φάρμακα και άγχος.

Η ψωρίαση «επιτίθεται» στο δέρμα και τα νύχια και συνδέεται με αρκετές συννοσηρότητες.

Οι δερματικές βλάβες μπορεί να είναι περιορισμένες ή γενικευμένες, τις περισσότερες φορές είναι ερυθρές βλατίδες και πλάκες, συμμετρικές, σαφώς περιγεγραμμένες, καλυμμένες συνήθως με λευκές ή αργυρόχρωμες φολίδες. Άξιο λόγου είναι ότι οι βλάβες προκαλούν φαγούρα, τσούξιμο και πόνο.

Πέρα από το δέρμα, η ψωρίαση μπορεί να συνδεθεί και με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα, που προσβάλλει τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και άλλες αρθρώσεις.

Συγκεκριμένα, ποσοστό μεταξύ 1,3% και 34,7% των ατόμων εμφανίζουν χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα (ψωριασική αρθρίτιδα) που οδηγεί σε παραμορφώσεις των αρθρώσεων και αναπηρία.

Ειδικότερα, ποσοστό μεταξύ 4,2% και 69% όλων των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση αναπτύσσουν αλλοιώσεις στα νύχια.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης και άλλων σοβαρών κλινικών παθήσεων, όπως καρδιαγγειακών και άλλων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πηγή :https://www.psoriasimou.gr/

Πηγή:https://virus.com.gr/