Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αυτοί είναι οι δέκα μεγάλοι κίνδυνοι του 2019

Τη δεκάδα των μεγαλύτερων προκλήσεων για τη δημόσια υγεία, που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης το 2019, έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πέρα από τις ασθένειες, τις επιδημίες και τα ελλιπή μέτρα προστασίας, στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας του ΠΟΥ φιγουράρει η αντιεμβολιαστική «φρενίτιδα».

Στη λίστα ακολουθεί η Ατμοσφαιρική Ρύπανση και η Κλιματική Αλλαγή.
«Εννιά στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν ρύπους κάθε μέρα. Ο Οργανισμός μας κατατάσσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2019. Τα ρυπογόνα στοιχεία μπορούν να διαπεράσουν το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, ζημιώνοντας τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, “σκοτώνοντας” 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως» σημειώνεται σχετικά.
Στην τρίτη θέση της λίστας του ΠΟΥ είναι οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, στις οποίες αποδίδεται το 70% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως.
Το ποσοστό των θανάτων από χρόνιες παθήσεις είναι υψηλότερο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε χώρες με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψιν και οι ψυχικές ασθένειες, με την αυτοκτονία να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 15 με 19 ετών.
10 health issues WHO will tackle in 2019:
1⃣Air pollution & Climate change
2⃣Noncommunicable diseases
3⃣Influenza
4⃣Vulnerable settings
5⃣Antimicrobial resistance
6⃣Ebola
7⃣Primary health care
8⃣Vaccines
9⃣Dengue
🔟HIV

Πηγη:https://medlabgr.blogspot.com