Στα δάχτυλα του ενός χεριού οι κλινικές που θέλουν να παραλαμβάνουν ΦΥΚ

Η αλλαγή της πρόσκλησης μόνο σε αθηναϊκές μονάδες -επί του παρόντος- επέδρασε αρνητικά.

Αλλαγές με το Καλημέρα υπάρχουν, όπως λέγεται, στο πλάνο παραλαβής φαρμάκων υψηλού κόστους από τις ιδιωτικές κλινικές. Καταρχήν, χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για τους παρόχους- κλινικές που πραγματοποιούν χημειοθεραπείες να προσκομίσουν (ηλεκτρονικά) υπογεγραμμένα τα MOU, Μνημόνια συνεργασίας – παραλαβής των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, μας ανέφερε ότι ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις ουρές ντροπής των ασθενών που περιμένουν ατέλειωτες ώρες για να παραλάβουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση, η υλοποίησή του εγχειρήματος έχει προβλήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ οι αρχικές συζητήσεις μεταξύ υπουργείου και κλινικών ήταν η εφαρμογή του εγχειρήματος να είναι σε πανελλαδική βάση, η τελική πρόσκληση αφορά μόνο τις κλινικές της Αττικής. Όπως υποστηρίζεται, πιθανότατα η συγκεκριμένη επιλογή να έγινε για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του εγχειρήματος. Όμως από την άλλη, οι καρκινοπαθείς που ζουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων ζουν ακόμη μεγαλύτερο Γολγοθά στην παραλαβή των φαρμάκων τους.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει η πηγή μας, κανείς δεν ξέρει σήμερα μετά βεβαιότητας πόσες είναι οι κλινικές που κάνουν χημειοθεραπείες στην Ελλάδα. Μολονότι τα σχετικά στοιχεία υπάρχουν στα έγγραφα που έχουν καταθέσει οι ιδιωτικές κλινικές στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, κανείς δεν λέει μετά βεβαιότητας τον ακριβή αριθμό τους. Εκτιμάται ότι στην Αττική 10 κλινικές κάνουν χημειοθεραπείες και άλλες τόσες βρίσκονται εκτός του λεκανοπεδίου.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής ιδιωτικών κλινικών στο πλάνο του Υπουργείου είναι υποτονικό, ακριβώς γιατί το πλαίσιο συνεργασίας δεν είναι ξεκάθαρο, ενώ μεγάλοι όμιλοι ζήτησαν παράταση στην υπογραφή προκειμένου το θέμα να το φέρουν σε μελλοντικό διοικητικό συμβούλιό τους. Κάποιοι λένε ότι οι ιδιωτικές κλινικές που κατέθεσαν υπογεγραμμένα τα μνημόνια παραλαβής ΦΥΚ μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr/