Τώρα και ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη με τις ίδιες απαγορεύσεις

Ενεργοποιούνται από το Σεπτέμβριο οι σχετικές ρυθμίσεις για τα υποκατάστατα καπνού, έξι μήνες μετά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας – Σε ισχύ η απαγόρευση της καναβιδιόλης

Επαναπροσδιορίζεται η έννοια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προκειμένου να περιληφθεί σε αυτήν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο άνευ νικοτίνης, το οποίο και έως την έκδοση του Νόμου 4600 παρέμενε υπό καθεστώς πλήρους απαγόρευσης.

Η ρύθμιση των μη νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων προβλέπεται ότι θα ρυθμίζεται από την εσωτερική νομοθεσία κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. δεδομένου ότι η Οδηγία 2014/40/ΕΕ ρυθμίζει πανευρωπαϊκά αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν ή δύνανται να περιέχουν νικοτίνη.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Συγκεκριμένα, και δίχως να αλλάξει ο ορισμός της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ για το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο, για τις ανάγκες του νόμου, ορίζεται ότι:

  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο είναι το προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση ατμού που περιέχει νικοτίνη ή ατμού που δεν περιέχει νικοτίνη με επιστόμιο ή στοιχείο του εν λόγω προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του περιέκτη, του δοχείου και της συσκευής χωρίς περιέκτη ή δοχείο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να είναι επαναπληρώσιμα μέσω περιέκτη επαναπλήρωσης και δοχείου ή επαναπληρώσιμα με περιέκτες μίας χρήσης»
  • Περιέκτης επαναπλήρωσης είναι το δοχείο που περιέχει υγρό, ανεξαρτήτως αν σε αυτό περιέχεται ή όχι νικοτίνη, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να επαναπληρώσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.
  • Νικοτινούχο υγρό είναι το υγρό που περιέχει νικοτίνη και προορίζεται για το άτμισμά του μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου.
  • Μη νικοτινούχο υγρό είναι το υγρό που δεν περιέχει νικοτίνη και προορίζεται για το άτμισμά του μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη

Τα συστατικά και οι συσκευασίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων άνευ νικοτίνης, ρυθμίζονται από τον ν.4419/2016 κατ’ αντιστοιχία με τις αντίστοιχες προβλέψεις για τα νικοτινούχα, συγκεκριμένα ως προς:

α) την υποχρέωση κοινοποίησης πληροφοριών από τους κατασκευαστές/εισαγωγείς προς το Υπουργείο Υγείας για τυχόν σχετικά προϊόντα που αναμένεται να τεθούν στην αγορά, 6 μήνες πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας τους, μέσω της διαδικτυακής Κοινής Πύλης Εισόδου της Ε.Ε., η οποία παρέχει και για αυτά τη σχετική τεχνική δυνατότητα. Τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι κατ΄ αναλογία των προβλέψεων για τα νικοτινούχα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η περίοδος των 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (Μάρτιος 2019) για την υποχρέωση κοινοποίησης των σχετικών πληροφοριών ισχύει για όσα προϊόντα ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και για τα οποία αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, που ίσχυε πριν την έκδοση του νόμου.

β) την απαγόρευση να περιλαμβάνονται στο μη νικοτινούχο υγρό πρόσθετα, όπως:

1) βιταμίνες ή άλλα πρόσθετα που δημιουργούν την εντύπωση ότι ένα προϊόν καπνού ωφελεί την υγεία ή ενέχει μειωμένους κινδύνους για την υγεία,
2) καφεΐνη ή ταυρίνη ή άλλα πρόσθετα και τονωτικές ενώσεις, που θεωρείται ότι δίνουν ενέργεια και ζωτικότητα,
3) πρόσθετα με χρωστικές ιδιότητες για τις εκπομπές,
4) πρόσθετα που έχουν ιδιότητες Καρκινογόνες, Μεταλλαξιογόνες, Τοξικές (ΚΜΤ) πριν από την καύση τους,
5) συστατικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία σε θερμαινόμενη ή μη μορφή.
Στην παραπάνω περίπτωση 1 εμπίπτει, κατά συνέπεια, και η απαγόρευση της καναβιδιόλης (CBD) η οποία είναι διαδεδομένη ως ουσία θεραπευτικής και φαρμακευτικής χρήσης.
Επιπλέον, το μη νικοτινούχο υγρό πρέπει να αποτελείται από υψηλής καθαρότητας συστατικά, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι περιέκτες επαναπλήρωσης θα πρέπει να είναι προστατευμένα από τα παιδιά και απαραβίαστα, να προστατεύονται από τη θραύση και τη διαρροή και να διαθέτουν μηχανισμό που εξασφαλίζει την επαναπλήρωση χωρίς διαρροή.

γ) την υποχρέωση να περιέχουν οι μονάδες συσκευασίας ενημερωτικό φυλλάδιο (και στα ελληνικά) με πληροφορίες όσον αφορά τις οδηγίες χρήσης και αποθήκευσης του προϊόντος, καθώς επίσης και μνεία ότι η χρήση του προϊόντος δεν συνιστάται σε νέους και μη καπνιστές, τις αντενδείξεις, τις προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου, τυχόν βλαβερές συνέπειες, την τοξικότητα, και τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα και του νομικού ή φυσικού προσώπου επαφής εντός της Ένωσης,

δ) την υποχρέωση οι μονάδες συσκευασίας και όλες οι εξωτερικές συσκευασίες ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης:

– να περιλαμβάνουν κατάλογο όλων των συστατικών που περιέχονται στο προϊόν σε φθίνουσα σειρά βάρους, τον αριθμό της παρτίδας παραλαβής και σύσταση στα ελληνικά να φυλάσσεται το προϊόν μακριά από παιδιά

– να μην περιλαμβάνουν κανένα στοιχείο ή χαρακτηριστικό που:

i) προωθεί το προϊόν ή ενθαρρύνει την κατανάλωσή του δημιουργώντας εσφαλμένη εντύπωση όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, τις επιδράσεις του στην υγεία, τους κινδύνους ή τις εκπομπές του,
ii) υποδηλώνει ότι το προϊόν είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα ή αποσκοπεί στη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων επιβλαβών συστατικών του ή έχει αναζωογονητικές ιδιότητες, ιδιότητες που παρέχουν ενέργεια ή θεραπευτικές, ανανεωτικές, φυσικές ή βιολογικές ιδιότητες ή προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία ή την κοινωνική συμπεριφορά,
iii) μοιάζει με προϊόν διατροφής ή με καλλυντικό,
iv) υποδηλώνει ότι έχει βελτιωμένη βιοαποδομησιμότητα ή άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.

– να φέρουν την εξής προειδοποίηση για την υγεία: «Το προϊόν αυτό ενδέχεται να είναι βλαπτικό για την υγεία».

Προϋποθέσεις κυκλοφορίας μη νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων

Στο Ν. 4419/2016 ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις κυκλοφορίας των μη νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό, κατ’ αναλογία με τις αντίστοιχες προβλέψεις για τα νικοτινούχα, ως προς:

α) τις ισχύουσες απαγορεύσεις στις εμπορικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο, στον τύπο και σε άλλα έντυπα, με σκοπό ή άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα την προώθηση ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης, εξαιρουμένων των εντύπων που προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματίες του εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων ή περιεκτών επαναπλήρωσης και των εντύπων που τυπώνονται και κυκλοφορούν σε τρίτες χώρες, όπου τα εν λόγω έντυπα δεν προορίζονται πρωτίστως για την αγορά της Ένωσης, στις εμπορικές επικοινωνίες στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο με σκοπό ή άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα την προώθηση ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης, κάθε μορφής δημόσιας ή ιδιωτικής συνεισφοράς σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα με σκοπό ή άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα την προώθηση ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης, κάθε μορφής δημόσιας ή ιδιωτικής συνεισφοράς σε οποιαδήποτε εκδήλωση, δραστηριότητα ή πρόσωπο με σκοπό ή άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα την προώθηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης, η οποία πραγματοποιείται σε περισσότερα του ενός κράτη – μέλη ή στην οποία συμμετέχουν περισσότερα του ενός κράτη – μέλη ή έχει κατ’ άλλο τρόπο διασυνοριακές επιπτώσεις, τις οπτικοακουστικές εμπορικές επικοινωνίες στις οποίες εφαρμόζεται το ΠΔ 109/2010.

β) τις υποχρεώσεις ως προς την ενημέρωση των εθνικών αρμοδίων αρχών και τη δυνατότητα προσωρινής απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις,

γ) την απαγόρευση των διασυνοριακών εξ αποστάσεως πωλήσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα,

δ) τη διάθεση του μη νικοτινούχου υγρού στην αγορά μόνο σε ειδικούς περιέκτες επαναπλήρωσης και σε αναλώσιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή φιαλίδια μίας χρήσης.

Επιπλέον, απαγορεύεται η χωριστή πώληση και διάθεση στον τελικό καταναλωτή συστατικών, συμπεριλαμβανομένων και αρωμάτων, που προορίζονται για την ιδιοκατασκευή υγρών επαναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, πλην των συστατικών εκείνων που διατίθενται προς χρήση άλλη πλην της κατανάλωσης υγρού επαναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Βάσει του Ν.4600/2019, η ισχύς της του Ν. 4419/2016, άρχεται 6 μήνες μετά την έκδοση του νόμου (Μάρτιος 2019), προκειμένου να δοθεί μεταβατικό διάστημα προσαρμογής της αγοράς για την απορρόφηση τυχόν προϊόντων που κυκλοφορούν πριν από αυτή την ημερομηνία.

Υποκατάστατο καπνού

Ορίζεται ως υποκατάστατο καπνού «κάθε προϊόν που δεν περιέχει καπνό, δεν αποτελεί φυτικό προϊόν για κάπνισμα ή ηλεκτρονικό τσιγάρο και μπορεί να προσομοιάζει ως προς τη σκοπούμενη χρήση με αυτά», ενώ ως συναφή προϊόντα ορίζονται «τα υποκατάστατα καπνού, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το φυτικό προϊόν για κάπνισμα, καθώς και κάθε προϊόν η χρήση του οποίου συνδέεται με την κατ’ αποκλειστικότητα χρήση ενός από τα παραπάνω».

Πιθανά προϊόντα που θεωρούνται, κατά την παραπάνω έννοια, υποκατάστατα καπνού, ως απόρροια του γεγονότος ότι εξ ορισμού δεν ρυθμίζονται από την Οδηγία 2014/40/ΕΕ, αλλά είναι δυνατόν παρ’ όλα αυτά να καταναλώνονται ως συναφή με τον καπνό προϊόντα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας απαγορεύονται, βάσει του Ν. 4600/2019.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο, εδώ.

 

Πηγη:https://healthmag.gr