Κορωνοϊός κανόνες αποστάσεις: Διχογνωμία επιστημόνων για τα δύο μέτρα

Η κοινωνική απομάκρυνση είναι ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν όταν επιδιώκουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού. Η γενικά αποδεκτή απόσταση ασφαλείας είναι δύο μέτρα. Αρκεί όμως αυτό; Νέα έρευνα εγείρει αμφιβολίες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε τη μετάδοση κορωνοϊού είναι να μείνετε μακριά, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά πρακτικό στη σύγχρονη κοινωνία. Σύμφωνα με τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ( όπως αναφέρεται στο The Lancet ), η κοινωνική αποστασιοποίηση (μερικές φορές και με μεγαλύτερη ακρίβεια, που ονομάζεται φυσική απόσταση) είναι το επόμενο πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να εξασκήσει ένα άτομο για να αποφύγει τον κορωνοϊό. Αυτό ακολουθείται από τακτικό πλύσιμο χεριών – χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ – και τέλος φορώντας μάσκα προσώπου.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση αφορά την παρατήρηση μιας καθορισμένης απόστασης από ένα άλλο άτομο και την αποφυγή κάθε μορφής σωματικής επαφής, όπως αγκαλιές και χειραψίες. Η γενική συμβουλή είναι ότι η καθοδήγηση 2 μέτρων λειτουργεί, αυτή είναι η ιατρική συναίνεση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δύο μέτρα είναι γενικά εκτός του εύρους προβολής σταγονιδίων.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της απόστασης, σε ένα μέτρο, η πιθανότητα μόλυνσης από κάποιον με COVID-19 είναι 13%, ενώ στα δύο μέτρα, αυτό μειώνεται στο 3%. Ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση λειτουργεί, δεν είναι όλοι στην κοινωνία προδιάθεση να το ασκήσουν. Με αυτό, υπάρχουν κάποιες δημογραφικές παραλλαγές, με την κοινωνική απομάκρυνση να ακολουθείται από τους ηλικιωμένους σε σύγκριση με τους νεότερους, όπως δείχνει μια έρευνα για τους καταναλωτές που πραγματοποίησε η Bospar .

Αλλά είναι αρκετά μέτρα; Μια νέα μελέτη με τίτλο « Βιώσιμο SARS-CoV-2 στον αέρα ενός νοσοκομειακού δωματίου με ασθενείς με COVID-19» υποδηλώνει ότι μια ασφαλής απόσταση μπορεί να χρειαστεί να είναι 5 μέτρα. Αυτή η μελέτη που βασίζεται στο νοσοκομείο αναζητά βιώσιμα σωματίδια ιού. Με την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα βρήκαν και έδειξαν ότι προήλθε από αυτόν τον ασθενή και όχι από κάποια άλλη πηγή. Ο ασθενής αναγνωρίστηκε ότι είχε ενεργή αναπνευστική λοίμωξη με ρινοφαρυγγικό επιχρίσμα θετικό για τον κορωνοϊό – SARS-CoV-2.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι ιολόγοι εντόπισαν βιώσιμο ιό σε απόσταση 4,8 μέτρων από τον ασθενή. Αυτό είναι διπλάσιο από το διάστημα 2 μέτρων που συνιστάται από τις περισσότερες κυβερνήσεις. Η αλληλουχία γονιδιώματος του στελέχους SARS-CoV-2 που απομονώθηκε από το υλικό που συλλέχθηκε σε αυτήν την απόσταση ήταν ίδια με εκείνη που απομονώθηκε από το ρινικό επίχρισμα από τον ασθενή με ενεργή λοίμωξη. Αυτό το εύρημα προσθέτει επίσης βάρος στη διαδρομή μετάδοσης αερολύματος (και όχι μόνο βήχα ή φτάρνισμα), η οποία σήμερα διαιρεί την επιστημονική γνώμη.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/