4ης  Διημερίδα της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών: Από-τη-χημειοθεραπεία-στις-κυτταρικές-θεραπείες

Το πρωτότυπο και επίκαιρο θέμα των κυτταρικών θεραπειών CAR-T που εφαρμόζεται σε λίγα κέντρα, καταργώντας τις πρακτικές της συμβατικής χημειοθεραπείας θα βρεθεί στο επίκεντρο της 4ης  Διημερίδας της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο και της Εταιρείας Μοριακών και Ιατρικών Ερευνών.

Η διημερίδα με τίτλο «Από τη χημειοθεραπεία στις κυτταρικές θεραπείες» θα λάβει χώρα στις 10 και 11 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών με δωρεάν συμμετοχή, ενώ θα προβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας livemed.gr.

Το ζήτημα παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο από πλευράς ιατρικής προόδου αλλά και από πλευράς κόστους και απαίτησης της εξειδικευμένης και υψηλής τεχνολογίας για την εφαρμογή αυτών των θεραπειών, καθώς κάθε συνεδρία ανέρχεται στα 300.000 ευρώ, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος τη;; Οργανωτικής Επιτροπής και Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής, καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

Συνεπώς, προκύπτει το πρόβλημα αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω αυτού του βάρους, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα τονίζει ο καθηγητής.

Μείζονος σημασίας είναι και το γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες θεραπείες εισάγεται πρώτη φορά από κάποιες χώρες η αποζημίωση με βάση το αποτέλεσμα. Όπως διασαφηνίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, καταβάλλονται τα χρήματα εφόσον αποδώσει η θεραπεία ή προκαταβάλλεται το ¼ του κόστους και τα υπόλοιπα ανά εξάμηνο όσο ζει ο ασθενής.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια διαφόρων ομάδων να δημιουργήσουν εθνικό «προϊόν», καθώς η θεραπεία πραγματοποιείται με τα κύτταρα κάθε ανθρώπου, που τίθενται υπό επεξεργασία από τους επιστήμονες. Στόχος με αυτό τον τρόπο είναι να αποφευχθεί το υψηλό κόστος και άλλες πολύπλοκες τεχνικές δυσκολίες.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η ανάδειξη, στο πλαίσιο του συνεδρίου, των φαρμάκων για την μεσογειακή αναιμία που μειώνουν τις ανάγκες μετάγγισης, καθώς και η γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διημερίδας: Από-τη-χημειοθεραπεία-στις-κυτταρικές-θεραπείες