Την ώρα που η χρήση κάνναβης νομιμοποιείται σε διάφορες χώρες, φαίνεται ότι οι άνθρωποι, που κάνουν καθημερινή χρήση, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ψύχωση.
Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα, που εμφανίζει ψύχωση, μπορεί να παθαίνει ψυχωσικό επεισόδιο λόγω αυτού.
Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο έντονο σε εκείνες τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου είναι διαθέσιμη η δυνατή κάνναβη, όπως οι πρωτεύουσες της Ολλανδίας και της Βρετανίας. Στο Άμστερνταμ εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισές νέες περιπτώσεις ψύχωσης (50%) σχετίζονται με την τακτική χρήση ισχυρής κάνναβης, ενώ στο Λονδίνο το ίδιο συμβαίνει περίπου με το ένα τρίτο των νέων περιστατικών ψύχωσης (30%).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Lancet Psychiatry, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές πόλεις και 910 άτομα, που είχαν ψύχωση, σε αντιδιαστολή με 1.237, που δεν είχαν.
Εκτιμήθηκε ότι κατά μέσο όρο το ένα πέμπτο (21%) των νέων περιστατικών ψύχωσης πιθανώς συνδέεται με την καθημερινή χρήση κάνναβης. Αν η χρήση είναι πιο αραιή από μια φορά την εβδομάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος ψύχωσης.
«Τα ευρήματά μας συνάδουν με προηγούμενες μελέτες, που δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη έχει πιο επιβλαβείς συνέπειες στην ψυχική υγεία, σε σχέση με τη χρήση λιγότερο δραστικής κάνναβης», δήλωσε η Dr Marta Di Forti, επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.
«Δεδομένου ότι το νομικό καθεστώς της κάνναβης αλλάζει σε πολλές χώρες και καθώς εξετάζουμε τις ιατρικές ιδιότητες μερικών ειδών της, έχει ζωτική σημασία να εξετάσουμε, επίσης, τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις, που σχετίζονται με την καθημερινή χρήση κάνναβης, ιδίως των πιο δραστικών ποικιλιών της».
Ως ισχυρή κάνναβη θεωρείται αυτή που περιέχει πάνω από 10% τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Στην Ολλανδία βρέθηκε κάνναβη με περιεκτικότητα έως 67% σε THC, στο Λονδίνο η μέση περιεκτικότητα ήταν 14%, ενώ στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία η περισσότερη κάνναβη έχει THC κάτω του 10%.
Πάντως η σχέση κάνναβης και ψύχωσης μπορεί να είναι διπλής κατεύθυνσης, δηλαδή όχι μόνο η κάνναβη να οδηγεί σε ψύχωση, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή η ψύχωση να ευνοεί τη χρήση κάνναβης.
Συνολικά και στις 11 πόλεις, όσοι έκαναν χρήση καθημερινά, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να είχαν ήδη ένα ψυχωσικό επεισόδιο. Κι αν η κάνναβη ήταν δυνατή, πέντε φορές πιο πιθανό.
Πηγη:http://healthmag.gr/