Επαναστατικός αισθητήρας για τη διάγνωση ασθενειών!

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν εμφυτεύσιμο αισθητήρα, που τροφοδοτείται με… ζάχαρη και μπορεί να παρακολουθεί τα βιολογικά σήματα του σώματος για τον εντοπισμό, την πρόληψη και τη διάγνωση ασθενειών.

Το έργο τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό IEEE Transactions of Circuits and Systems. Επικεφαλής τους ήταν ο Subhanshu Gupta, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και συμμετείχαν οι καθηγητές Su Ha και Alla Kostyukova από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Βιοϊατρικής, οι οποίοι έκαναν το σχεδιασμό μίας κυψέλης βιοκαυσίμων, που συλλέγει γλυκόζη από σωματικά υγρά για να λειτουργήσει.

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί δημοφιλείς αισθητήρες για την ανίχνευση ασθενειών, αλλά είναι είτε ρολόγια, τα οποία πρέπει να επαναφορτιστούν, είτε έμπλαστρα που φοριούνται στο δέρμα, τα οποία είναι επιφανειακά και δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σώμα μας.

Η ειδοποιός διαφορά του νέου αισθητήρα, που αναπτύχθηκε από την ομάδα του WSU, είναι ότι εμφυτεύεται στον οργανισμό μας και θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει την ανάγκη για συνεχή τρυπήματα στο δάχτυλο για τη δοκιμή ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου, η κυψέλη βιοκαυσίμων είναι επίσης εντελώς μη τοξική, καθιστώντας την πιο ελπιδοφόρα ως εμφύτευμα για ανθρώπους. Μάλιστα, δεδομένου ότι στηρίζεται στη γλυκόζη του σώματος, τα ηλεκτρονικά του αισθητήρα μπορούν να τροφοδοτούνται απεριόριστα.

Οι ερευνητές λένε ότι ο αισθητήρας τους θα μπορούσε να κατασκευαστεί φτηνά σε μαζική παραγωγή, αξιοποιώντας οικονομίες κλίμακας. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία του αισθητήρα χρησιμοποιούν υπερσύγχρονη σχεδίαση και κατασκευή για να καταναλώνουν μόνο λίγα μικροκύματα ισχύος ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Μέχρι σήμερα, ο αισθητήρας έχουν δοκιμαστεί μόνο στο εργαστήριο, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να κάνουν δοκιμές σε τριχοειδή αγγεία, τα οποία όμως απαιτούν ρυθμιστική έγκριση και χρόνο. Οι ερευνητές εργάζονται επίσης για την περαιτέρω βελτίωση και αύξηση της ισχύος των κυψελών βιοκαυσίμων τους.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/