4 νέα κέντρα αιμοληψίας εκτός νοσοκομείων προβλέπει το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Σχέδιο για την αναδιοργάνωση και «συγκεντροποίηση» του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, προωθεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Μεταξύ  άλλων το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τεσσάρων σταθερών κέντρων αιμοληψίας στην Αττική.

Τα νέα Κέντρα θα είναι αυτόνομα, εκτός νοσοκομείων, και θα στελεχωθούν με αιμολήπτες και γιατρούς. Θα λειτουργούν σε δωδεκάωρη ημερήσια βάση, είτε με ραντεβού είτε χωρίς. Παράλληλα το ΕΚΕΑ, προχωρά στον κεντρικό συντονισμό επτά κινητών συνεργείων αιμοληψίας για ισάριθμες ημερήσιες «εξορμήσεις» σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής. Το αίμα που θα συλλέγεται θα καταλήγει στο ΕΚΕΑ, το οποίο και θα διανέμει στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου τις απαραίτητες ποσότητες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Με τις δύο αυτές δράσεις το ΕΚΕΑ αποσκοπεί στη συλλογή 700 μονάδων αίματος την ημέρα -ποσότητα που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες της Αττικής. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2016 συλλέχθηκαν στη χώρα 581.000 μονάδες αίματος, και χρησιμοποιήθηκαν όλες.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η  Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη συλλογή μονάδων αίματος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επελέγη η Ελλάδα από τον ΠΟΥ για να φιλοξενήσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών αιμοδοτών η οποία εορτάζεται στις 14 Ιουνίου.

 

Πηγη:http://www.healthview.gr