Τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα στον κόσμο για την επεξεργασία και παραγωγή δραστικών ουσιών (Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών – API), φιλοδοξεί να δημιουργήσει η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi. Τα API, είναι τα βασικά μόρια που ευθύνονται για τα ευεργετικά αποτελέσματα που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση οποιουδήποτε φαρμάκου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Sanofi, προβλέπεται η συγχώνευση και αναδιοργάνωση έξι υφιστάμενων εργοστασιακών χώρων παραγωγής API στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi, στις εμπορικές και αναπτυξιακές λειτουργίες παραγωγής των API θα συμπεριλάβει τις μονάδες που διαθέτει στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας στο Χάβερχιλ του Ηνωμένου Βασίλειου και στο Βερτολέι της Γαλλίας και στο Ούιπεστ της Ουγγαρίας.
Με την αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων να επηρεάζει σημαντικά την περίθαλψη ασθενών, η νέα οντότητα θα συμβάλει στην υποστήριξη και εξασφάλιση της παραγωγής API. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δυνατότητα εφοδιασμού της Ευρώπης. Ο νέος παραγωγός API αναμένεται να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της μεγάλης εξάρτησης που έχει η βιομηχανία φαρμάκου για API από τις ασιατικές χώρες.
Με την επένδυση αυτή, η επιχείρηση των 3.100 εργαζομένων συνολικά, προβλέπει πωλήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ έως το 2022.
Χρηματοδοτικό μείγμα
Όπως τονίζει ο CEO της Sanofi, κ. Paul Hudson έχουν εξασφαλιστεί 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Sanofi. Αρχικά η συγκέντρωση κεφαλαίων γίνεται μέσω συνδυαστικών μεθόδων μείωσης του παραγωγικού κόστους. Όμως, ο στόχος δεν είναι να σταματήσει εκεί.
Ο κ. Paul Hudson φιλοδοξεί να αντλήσει επιπρόσθετα κεφάλαια μέσω της διαδικασίας εγγραφής της νέας θυγατρικής στο χρηματιστήριο του Παρισιού (Euronext Paris) με τη μέθοδο της δημόσιας προσφοράς (Initial Public Offer- IPO).
Με τη διαδικασία αυτή μια βιοφαρμακευτική εταιρεία, όπως η Sanofi, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και να συγκεντρώσει μεγάλες επενδύσεις.
Αναπτυξιακή προοπτική
Η Sanofi θα κατέχει μερίδιο 30% στη νέα εταιρεία παραγωγής API (Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών). Η νέα εταιρεία θα είναι ελεύθερη χρέους, δίχως βάρη και με ενισχυμένη επενδυτική δυναμική.
«Με αυτή την προσπάθεια, η νέα οντότητα θα μπορεί να έχει την ευελιξία μιας ανεξάρτητης εταιρείας. Θα μπορεί να ξεκλειδώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της. Ειδικά με την επίτευξη αυτόνομων πωλήσεων καθώς και με την εκμετάλλευση των ευκαιριών μιας αγοράς που αυξάνεται με ρυθμό 6% ετησίως» δηλώνει ο κ. Philippe Luscan, εκτελεστικός αντιπρόεδρος παγκόσμιας βιομηχανικής πολιτικής της Sanofi.
Αντιμετώπιση των ελλείψεων
Μια τέτοια επιχείρηση φιλοδοξεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ελλείψεων που παρατηρούνται σε φάρμακα. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αναστροφή της σημαντικής εξάρτησης που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη από την Ασία. Η Ασία κατέχει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή API.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία το 60% της παγκόσμιας παραγωγής API προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία.
Το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία ιδιαίτερα αυτή την εποχή, όπου η επιδημία του κορωνοϊού (COVID-19) έχει προκαλέσει πλήγμα στην παραγωγή της Κίνας. Η Κίνα ηγείται στις πωλήσεις Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών (API).
Πηγή: https://www.healthpharma.gr/