Δελτίο τύπου e-ΕΦΚΑ σχετικά με την απονομή συντάξεων

Αθήνα, 14/4/2021

 

                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εννιαπλασιάστηκαν οι ρυθμοί απονομής συντάξεων του τ. ΤΣΑΥ τον Μάρτιο

 

Εννιαπλασιάστηκαν οι ρυθμοί απονομής συντάξεων του τ. ΤΣΑΥ το Μάρτιο ως αποτέλεσμα σειράς οργανωτικών μέτρων και απλοποίησης διαδικασιών που υλοποιήθηκαν από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 2020 και παρά τα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η πρόοδος στο ρυθμό απονομής των εκκρεμών συντάξεων επιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη, του Πρόεδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, του Πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αποστόλη Βαλτά καθώς και του Πρόεδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιο Δεβλιώτη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία του ρυθμού αύξησης απονομής νέων συντάξεων από τον Οκτώβριο του 2020. Τον Μάρτιο καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός έκδοσης νέων συντάξεων καθώς ολοκληρώθηκαν 955 συνταξιοδοτικά αιτήματα, σχεδόν εννεαπλάσια συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2020 και του 2019. Αντίστοιχη αυξητική τάση παρατηρείται και κατά τους μήνες Ιανουάριο 2021 (515 ολοκληρωμένες αιτήσεις) και Φεβρουάριο 2021 (607 ολοκληρωμένες αιτήσεις).

Οι Πρόεδροι αναγνώρισαν την πρόοδο και ευχαρίστησαν για τη συνεργασία ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας για όλα τα θεσμικά θέματα του κλάδου που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον e-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η προσεχής ένταξη της απονομής των συντάξεων των υγειονομικών στο σύστημα ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ». Οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία της ψηφιακής απονομής καθώς θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις διαγραφής των ασφαλισμένων από τα μητρώα τους επιταχύνοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το τ.ΤΣΑΥ, εκεί που αποτελούσε ένα από τα Ταμεία με τα περισσότερα προβλήματα στην έκδοση συντάξεων, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να εννιαπλασιάσει τους ρυθμούς απονομής και να μειώσει δραστικά το στοκ συντάξεων που είχε συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη. Η καλύτερη οργάνωση και ο σκληρή δουλειά των υπαλλήλων και της Διοίκησης του Φορέα έφεραν τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα. Το τ. ΤΣΑΥ αποτελεί «Ταμείο-πιλότο» και για άλλα Ταμεία με αντίστοιχα προβλήματα όπως το τ. ΤΣΜΕΔΕ και το τ. ΝΑΤ».

 

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ