Διευκρινήσεις ΙΣΑ για την καταβολή εισφορών ΕΤΕΑΕΠ των γιατρών

Σε διευκρινίσεις για τις εισφορές ΕΤΕΑΕΠ προχωρά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), μετά από συνεχή ερωτήματα των γιατρών μελών του σχετικά με την καταβολή εισφορών, οι οποίες αναρτήθηκαν στη σχετική ιστοσελίδα και αφορούν τα έτη 2017 και 2018 καθώς και τους δύο πρώτους μήνες του 2019.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει δημοσιευθεί σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Αριθμ. Πρωτ. Φ80020/οικ.902/Δ16.20 και ημερομηνία 15/03/2019 – για το έγγραφο πατήστε ΕΔΩ.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται τι ισχύει μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν με τον ν.4578/2018 ο οποίος αφορά τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΕΑΕΠ (οι υγειονομικοί καταβάλουν εισφορές μόνο για τον κλάδο Εφάπαξ Παροχών αφού εξαιρούνται από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης).

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες ρυθμίσεις από 01/01/2019 η εισφορά στο κλάδο Εφάπαξ Παροχών ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού και όχι επί του συνόλου των κερδών για τους αυτοαπασχολούμενους. Το ίδιο ισχύει και για τους έμμισθους υγειονομικούς . Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα επιλογής με αίτηση στον ΕΤΕΑΕΠ το ποσοστό του 4% να υπολογίζεται επί ανώτερης βάσης υπολογισμού. Και να καθοριστεί και το σχετικό διάστημα της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Επίσης διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης (μισθωτός – αυτοαπασχολούμενος) οι κρατήσεις γίνονται μόνο επί των εισοδημάτων της μισθωτής απασχόλησης και όχι από τα κέρδη του αυτοαπασχολούμενου, αρκεί το ποσό των κρατήσεων από την μισθωτή απασχόληση να καλύπτει το ποσό που προβλέπεται από τον υπολογισμό επί του κατώτατου βασικού μισθού (περιπτώσεις μερικής απασχόλησης).

Εδώ, βέβαια, δημιουργούνται κάποια θέματα τα οποία χρειάζονται επίλυση. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα ειδοποιητήρια για τις οφειλές του 2017 και 2018 για αυτούς στους οποίους έχουν ήδη παρακρατηθεί και αποδοθεί οι αντίστοιχες κρατήσεις από την μισθωτή τους απασχόληση για τα συγκεκριμένα έτη.

Σε κάθε περίπτωση ο ΙΣΑ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους του ΕΤΕΑΕΠ για την επίλυση αυτών των θεμάτων. Θα παρέχει συνεχή ενημέρωση και υποστήριξη στα μέλη του.