Δ.Τυπου ΕΕΚΕ: Κλήσεις Ιατρών σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ – Υγεία με αναίτιες διώξεις Ιατρών δεν γίνεται

Προς: ΕΟΠΥΥ

Υπ όψιν : Αντιπροέδρου κ. Γεωργακόπουλου Παναγιώτη

Κοιν  1. Υπουργό Υγείας
κ. Ξανθό Ανδρέα
2. Αναπληρωτή Υπουργό
κ. Πολάκη Παύλο
3. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
κ.Μπερσίμη Σωτήριου
4. ΠΙΣ
5. Ιατρικούς Συλλόγους
6. Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις

ΘΕΜΑ: Κλήσεις Ιατρών σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ – Υγεία με αναίτιες διώξεις Ιατρών δεν γίνεται

Κ.. Αντιπρόεδρε,

Τις τελευταίες ημέρες έχει σταλεί πληθώρα επιστολών σε Ιατρούς μέλη μας για απολογία διότι όπως αναφέρουν αναγράφουν φάρμακα εκτός ειδικότητας για σακχαρώδη διαβήτη, άνοδο ουρικού οξέως, γαστροπροστασία ή και με εμπορική ονομασία.

Από τον 12/2016 η ΕΕΚΕ και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σας έχουν στείλει επανειλημμένες επιστολές με τις οποίες σας ενημερώνουμε βάσει και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ότι η αναγραφή φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπερουριχαιμία είναι μέσα στο γνωστικό αντικείμενο των καρδιολόγων αφού είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επειδή είστε και ο ίδιος ιατρός πνευμονολόγος, θα θέλαμε την επιστημονικής σας άποψη αν ο σακχαρώδης διαβήτης και η άνοδος του ουρικού οξέως είναι παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και με ποια αιτιολογία δεν θα μπορούν να αναγράφουν οι καρδιολόγοι φάρμακα για τις ανωτέρω παθήσεις . Πως είναι δυνατόν άλλες ειδικότητες με λιγότερη εκπαίδευση από τα 2 χρόνια παθολογίας που κάνει ένας καρδιολόγος για να πάρει ειδικότητα να μπορούν να γράφουν φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ο καρδιολόγος να καλείται σε απολογία, όπως εξάλλου σας έχουμε επισημαίνει και στην από 1/6/2017 επιστολή μας

Καλούνται επίσης σε απολογία συνάδελφοι διότι αναγράφουν Ρανιτιδίνη ή πραζόλες για γαστροπροστασία ή Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παράλληλα με την λοιπή θεραπεία τους για καρδιολογικά νοσήματα γεγονός που προβλέπεται όχι μόνο από επιστημονικής πλευράς αλλά και βάσει των πρωτοκόλλων.

Τέλος καλούνται Ιατροί μέλη μας σε απολογία διότι ενώ αναγράφουν φάρμακα με δραστική ουσία, παράλληλα στο πεδίο σχόλιο αναγράφουν και την εμπορική ονομασία των φαρμάκων που προτείνουν , όπως τους έχει προτρέψει να κάνουν και πειθαρχώντας στις προτάσεις του ΠΙΣ αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων που ανήκουν. Εξάλλου σας είναι γνωστή και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναφέρεται ότι δεν εμποδίζεται στους Ιατρούς να αναγράφουν και με εμπορική ονομασία.

Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε για τελευταία φορά να πάψετε τις χωρίς νομίμου ερείσματος επιβολές ποινών στους Ιατρούς μέλη μας οι οποίες στερούνται παντελώς επιστημονικής βάσεως, ενώ παράλληλα οι Ιατροί πειθαρχούν και στις προτάσεις των Ιατρικών τους Συλλόγων, όπως όλοι μας αλλά και εσείς ως Ιατρός οφείλεται.

Η Ένωση μας όπως και στο παρελθόν σας έχει επισημάνει ότι είναι υπέρ του διαλόγου για το καλό της Υγείας των πολιτών

ΥΓΕΙΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΝΑΙΤΙΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

 

Μετά τιμής

 

 

Ο Πρόεδρος     Ο Γενικός Γραμματέας

 

Φ.Ν. Πατσουράκος       Δημόπουλος Βασίλειος