ΙΣ Ηρακλείου: H αβάσταχτη ελαφρότητα μιας ανακοίνωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ –     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19   712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194
Web: www.ish.gr,   e-mail: info@ish.gr
 Ηράκλειο, 14/06/2018
H ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
     Οι πολίτες δεν δηλώνουν τον καθ’ υπόδειξη οικογενειακό ιατρό των τοΜΥ. Οι γιατροί αδιαφορούν, γυρίζουν την πλάτη, στις προκηρύξεις για τα τοΜΥ και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οικογενειακούς γιατρούς. Οι αριθμοί δε βγαίνουν κι οι υπεύθυνοι του υπουργείου και της Π..Φ.Υ.  μέσω της ανακοίνωσης-διαφήμισης στο κάτω μέρος των συνταγών και των παραπεμπτικών για εξετάσεις, παρουσιάζουν τον οικογενειακό ιατρό ως “νέα λειτουργία ΔΩΡΕΑΝ του ΕΣΥ” . Καλούν επίσης όλους τους πολίτες να  τρέξουν  να αντιστοιχηθούν διαδικτυακά με τους γιατρούς των τοΜΥ.
       Ξεκινώντας από το τέλος του κειμένου, καλούμε τους εμπνευστές της ανακοίνωσης  να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση-εφαρμογή που με τόσο εμφατικό τρόπο διαφημίζουν. Θα διαπιστώσουν πως στη Ζάκυνθο, στην Αρκαδία, στην Ευρυτανία και σε άλλες περιοχές, δεν υπάρχουν «αντιστοιχίσεις» ιατρών. Κι έτσι οι άνθρωποι αυτοί που θα θελήσουν να επιλέξουν γιατρούς των τοΜΥ πρέπει  να πάνε σε όμορους νομούς και περιφέρειες. Αυτό προκύπτει από την αναζήτηση.

Με την αυτόματη αντιστοίχηση των πολιτών, όλων μας δηλαδή,  σε οικογενειακό ιατρό των τοΜΥ, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής μας στο σύστημα, όπως λένε,  ουσιαστικά παραδέχονται την κατάργηση της  ελεύθερης επιλογής ιατρού.

           Αφήσαμε την αρχή τελευταία. Ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι «νέα λειτουργία» κανενός συστήματος.  Η ιατρική είναι επιστήμη, σημαίνει φροντίδα, ενδιαφέρον, αγωνία, δεν είναι παροχή υπηρεσιών.  Κι ο γιατρός είναι  επαγγελματίας υγείας, που αντιμετωπίζει το άγχος και τον προβληματισμό των πολιτών  μέσα από τα θέματα υγείας που τους απασχολούν, που αγωνιά για την πορεία της υγείας τους και που φυσικά αμείβεται για αυτό.  Κι ακριβώς αυτό, η προχειρότητα και η βιασύνη της ανακοίνωσης μέσω της συνταγογραφίας, ομολογεί εμφατικά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης των τοΜΥ.
          Ποτέ δεν είναι αργά  να διαμορφώσουμε επιτέλους στην Χώρα μας αποτελεσματική και αξιόπιστη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αφήνοντας στην άκρη ιδεοληψίες και τακτισμούς. Βασικές προϋποθέσεις, η κοινή λογική,  ο ειλικρινής διάλογος και οι τεκμηριωμένες προτάσεις:
 – Ελεύθερη επιλογή ιατρού. Ο πολίτης επιλέγει τον γιατρό που εμπιστεύεται για την επίλυση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
 – Αξιοποίηση όλου του  ιατρικού δυναμικού της Χώρας τόσο του ιδιωτικού όσο και του κρατικού τομέα δίδοντας κίνητρο παραμονής στους νέους γιατρούς.
 – Αξιοποίηση των  ενωσιακών  πόρων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δηλαδή, υπέρ της υγείας  σε προγράμματα πρόληψης. Η πρόληψη στοιχίζει πάντα λιγότερο από την θεραπεία.
– Εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για κάθε πολίτη ως μέσο καταγραφής, ελέγχου και  εξορθολογισμού ιατρικών επισκέψεων, διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμακευτικής δαπάνης.
 – Καθιέρωση δυναμικού κλειστού προϋπολογισμού ανά ασθενή με βάση την ηλικία,  το φύλλο και την νοσηρότητα.      Οι χρόνιες ασθένειες (π.χ. νεοπλασίες, σακχ. διαβήτης, κτλ) είναι ευνόητο πως έχουν το δικό  τους   προϋπολογισμό.
–  Δημιουργία  Αστικού τύπου Κέντρων Υγείας 24ωρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών  που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Στελεχώστε τα  με ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς  που μπορούν να διατηρούν και το ιατρείο τους, κάνουν το 8ωρο τους και αμείβονται γι αυτό.
 – Η τακτική εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα, η παραπομπή δηλαδή, να γίνεται μόνο με γνωμάτευση του  θεράποντος ιατρού, και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού του νοσηλευτικού ιδρύματος της αντίστοιχης ειδικότητας.
– Ιατρική συνταγή για την  χορήγηση φαρμάκων. Εφαρμόστε την θεραπεία μηνός και  το  ημερήσιο κόστος νοσηλείας στη χορήγηση όλων των εμβαλαγίων. Πριμοδοτήστε τις τρίμηνες και τις εξάμηνες   συνταγές.
. Ο στόχος είναι κοινός, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι καιρός να αλλάξουμε πρακτική, να περάσουμε από την διαχείριση στην δημιουργία.
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
Χάρης Βαβουρανάκης                                 Γεώργιος Κοχιαδάκης
Ο Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ
Νικόλαος Λαθουράκης