ΠΟΣΙΠΥ: Οι απροκάλυπτες και άδικες επιβαρύνσεις των Εργαστηριακών γιατρών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό
2) Αν Υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη
3) Αν. Υπουργό Οικονομικών κο Γ. Χουλιαράκη
4) Υφυπουργό Εργασίας κο Α. Πετρόπουλο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΙΣ
Ιατρικούς Συλλόγους
ΘΕΜΑ: Οι απροκάλυπτες και άδικες επιβαρύνσεις των Εργαστηριακών γιατρών
Κοι Υπουργοί
Είναι γνωστές σε όλους, οι διαρκείς περικοπές και οι άλλες επιβαρύνσεις που έχουν επιπέσει κυρίως επί των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων κατά την τελευταία πενταετία, όπως οι απανωτές υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, τα αμίμητα rebate και claw back, η νομοθέτηση της ανεξέλεγκτης ίδρυσης αλυσίδων από ξένα και εγχώρια εξωϊατρικά funds, η μετατόπιση λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ στις πλάτες μας κλπ.
Oi συνεχείς επαφές μας με τους παραγωγούς της πολιτικής της υγείας όλα αυτά τα χρόνια ήταν πλούσιες σε ενημερώσεις, και προτάσεις μας, αλλά και σε… «κατανόηση και υποσχέσεις» από πλευράς των ιθυνόντων, όμως πτωχή σε αποτελέσματα.
Η τελευταία ΚΥΑ: με αριθ. 90633, ΦΕΚ 5778 Β/6-12-18, που αφορά την τιμολόγηση ακόμη μιάς εξέτασης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Στο σκεπτικό της εν λόγω ΚΥΑ αναφέρεται: «…8. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της απόφασης
αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του, οι οποίες υπόκεινται στα καθορισμένα όρια δαπανών του Μ.Π.Δ.Σ. Το ύψος της εν λόγω επιβάρυνσης δε δύναται να υπολογιστεί, διότι εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικούς φορείς θα αντισταθμιστεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ από δημόσιους φορείς (νοσοκομεία Ε.Σ.Υ.) συμπεριλαμβάνεται στον τιθέμενο ετήσιο προϋπολογισμό απόδοσης νοσηλίων.
Σημειώνεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:»…
Βλέπουμε δηλαδή ότι η πολιτική ηγεσία με τον πλέον επίσημο τρόπο και με περισσό κυνισμό ομολογεί ότι « η όποια νέα εξέταση προστεθεί, η όποια ελάφρυνση ή δωρεάν παροχή γίνει προς τους ασφαλισμένους, αυτές θα επιβαρύνουν αποκλειστικά το εργαστήριο μέσω του claw back».
Δηλαδή κοινωνική και ψηφοθηρική πολιτική με ξένη τσέπη… αυτή του εργαστηριακού γιατρού.
Η ανοχή των εργαστηριακών γιατρών έφτασε πια στο τέλος της.
Από ‘δω και μπρος θα μας βρείτε απέναντι στις όποιες προσπάθειες αφανισμού του μικρομεσαίου εργαστηρίου.
Η αντίδρασή μας θα είναι πλέον διαρκής και συντονισμένη στα όποια μέτρα οικονομικού εξευτελισμού μας, ληφθούν.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης