Άγνοια κινδύνου για τις ουρολογικές παθήσεις έχουν οι Ευρωπαίοι

Ανεπαρκείς γνώσεις για τις ουρολογικές παθήσεις, αλλά και για τον ρόλο του ουρολόγου, φαίνεται ότι έχουν οι άνδρες στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογίας ξεκινά από σήμερα και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σωστή ενημέρωση και για ευαισθητοποίηση.

Παρόλο που οι ουρολογικές παθήσεις εμφανίζουν αύξηση διαχρονικά στον γηράσκοντα πληθυσμό της Ευρώπης, ο τελευταίος δεν έχει το αναγκαίο επίπεδο ενημέρωσης και γνώσης.

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Εβδομάδα Ουρολογίας (24 έως 28 Σεπτεμβρίου) σε περισσότερους από 2.500 ανθρώπους σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, περισσότερα ξέρουν οι γυναίκες για την ουρολογική υγεία των ανδρών παρά οι ίδιοι οι άνδρες.

Το 40% όσων απάντησαν στην έρευνα, δεν μπορούσε να περιγράψει τι κάνει ένας ουρολόγος, το 10% δεν είχε, καν, ακούσει ποτέ ότι υπάρχει τέτοια ειδικότητα και το 15% πιστεύει ότι οι ουρολόγοι θεραπεύουν σκελετικές, νευρικές ή καρδιαγγειακές διαταραχές!

Και τα… κουφά συνεχίζονται. Μόνο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους μπορεί να εντοπίσει σωστά πού βρίσκεται η θέση του προστάτη στο σώμα. Ακούγεται απίστευτο, αλλά οι γυναίκες είναι πιο ικανές (28%) από ό,τι οι άνδρες (22%) να πουν πού είναι ο προστάτης. Αλλά ακόμη πιο απίστευτο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες (το 54%) πιστεύουν ότι και οι γυναίκες έχουν προστάτη!

«Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι είναι κακά πληροφορημένοι, όσον αφορά στις ουρολογικές παθήσεις. Ιδίως οι άνδρες γνωρίζουν λιγότερα πράγματα από τις γυναίκες και κάνουν τα στραβά μάτια στα συμπτώματά τους και στην έγκαιρη διάγνωση. Αποτελεί σοβαρή πρόκληση να κάνουμε τους άνδρες να πάρουν σοβαρά την υγεία τους. Χρειάζονται σίγουρα καλύτερη κατανόηση των κινδύνων και των συμπτωμάτων τους. Πρέπει να ενθαρρυνθούν να επισκεφθούν ένα γιατρό, αν υποπτευθούν κάτι ασυνήθιστο» δήλωσε ο καθηγητής Χάιν Βαν Πόπελ, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας.

«Οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να ελέγχουν συχνότερα το σώμα τους. Πρέπει να ενθαρρύνουν και τους άνδρες να κάνουν το ίδιο, καθώς επίσης να συζητούν τα θέματα υγείας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια με τους άνδρες και με τους γιατρούς».

Κάθε χρόνο σχεδόν 450.000 άνδρες στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, ενώ 92.000 πεθαίνουν από τη νόσο. Παρόλο που ο καρκίνος αυτός είναι ο συχνότερος στους άνδρες της Ευρώπης, τα τρία τέταρτα των ανδρών παραδέχθηκαν στην έρευνα ότι ξέρουν λίγα πράγματα για τα συμπτώματα της νόσου. Μάλιστα, οι άνδρες δηλώνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού (31%) παρά του καρκίνου του προστάτη (27%).

Από την άλλη, παραμένει ταμπού στην Ευρώπη η στυτική δυσλειτουργία, ένα πολύ συχνό πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι την έχουν περίπου οι μισοί άνδρες (50%) άνω των 50 ετών. Όμως το 75% των ανδρών δήλωσε ότι δεν το ξέρει ότι είναι τόσο συχνό αυτό το πρόβλημα, με συνέπεια να διστάζει να μιλήσει στον γιατρό.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους νέους άνδρες, αλλά – σύμφωνα με την έρευνα – ούτε ένας στους πέντε (18%) δεν ξέρει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες ηλικίας από 16 έως 44 ετών. Η μεγάλη πλειονότητα των ανδρών (70%) παραδέχθηκε ότι αδυνατεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα του εν λόγω καρκίνου, π.χ. μία διόγκωση σε έναν από τους δύο όρχεις ή ένα πόνο στους όρχεις ή στο όσχεο.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες (το 43%) δεν θα πάνε αμέσως στον γιατρό, αν δουν αίμα στα ούρα τους. Το 23% θα κάνει πάνω από έναν μήνα να επισκεφθεί τον γιατρό, αν έχει μεγάλη συχνοουρία. Το 28% θα περιμένει τουλάχιστον μια εβδομάδα, αν υποφέρει από κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση και μόνο το 17% θα συσχετίσει έναν πόνο χαμηλά στην κοιλιά του με κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας επισημαίνει ότι το «κλειδί» για την έγκαιρη και συχνά σωτήρια διάγνωση των ουρολογικών παθήσεων είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων.

Πηγη:http://healthmag.gr