Άγνοια του κοινού για την άνοια

Οι μισοί ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να προσδιορίσουν βασικούς παράγοντες κινδύνου της άνοιας, σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Alzheimer’s Research UK.

Στη μελέτη πήραν μέρος 2.361 άτομα και βρέθηκε ότι μόνο το 1% μπόρεσε να κατονομάσει τους 7 γνωστούς παράγοντες που συνδέονται με την άνοια. Οι έξι παράγοντες κινδύνου είναι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, η γενετική, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη και ο διαβήτης. Από την άλλη, η σωματική άσκηση αποτελεί το μόνο αναγνωρισμένο, προστατευτικό παράγοντα.

Η μελέτη, με τίτλο Dementia Attitudes Monitor, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζουν κάποιο άτομο, που πάσχει από άνοια. Αλλά μόνο οι μισοί αναγνώρισαν ότι η άνοια μπορεί να είναι θανατηφόρα και διαπίστωσαν ότι ένας στους πέντε πιστεύει εσφαλμένα ότι είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης.

Παρόλο που το 1/3 των περιπτώσεων άνοιας πιστεύεται ότι επηρεάζεται από παράγοντες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, μόνο το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι δυνατόν να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας, σε σύγκριση με 77% για καρδιακές παθήσεις και 81% για διαβήτη.

Η Hilary Evans, επικεφαλής της έρευνας της Alzheimer’s Research UK, δήλωσε ότι παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της άνοιας, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μύθοι και παραπληροφόρηση. «Είναι μια θλιβερή αλήθεια ότι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από την άνοια από ποτέ και οι μισοί από εμάς γνωρίζουμε τώρα κάποιον με την κατάσταση. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της άνοιας, πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να βελτιώσουμε την κατανόηση των ασθενειών που την προκαλούν».

Η φιλανθρωπική οργάνωση θεωρεί ότι μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η άνοια είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης είναι «σημείο κλειδί», καθώς «αυτή η πίστη οδηγεί άλλες αρνητικές στάσεις απέναντι στην άνοια».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όσοι πιστεύουν ότι η άνοια είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης είναι λιγότερο πιθανό να δουν την αξία στην αναζήτηση μιας επίσημης διάγνωσης και είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε ερευνητικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεταβολές στη ζωή και τελικά στη θεραπεία των ασθενών», τονίζεται από τους ερευνητές.

Η μελέτη βρήκε βασικές ομάδες ανθρώπων των οποίων η κατανόηση της άνοιας είναι χαμηλότερη, όπως μαύροι, ασιάτες και με μειονοτικό εθνοτικό υπόβαθρο, ενήλικες κάτω των 24 ετών και άνω των 65 ετών.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποια διαγνωστική εξέταση για την άνοια, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι εάν υπήρξε σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα, το 85% θα ήταν διατεθειμένο να υποβληθεί στην εξέταση αυτή, πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/