Άγριο χαράτσι μέχρι και 70% στις διαγνωστικές εξετάσεις στα μικρά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια! Ανάστατος ο κλάδος

Τα ραβασάκια για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στην αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων, έφθασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στα περισσότερα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.
Ραβασάκια που σε κάποιες περιπτώσεις περικόπτουν την αποζημίωση συνολικά μέχρι και 70%,σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Ο κλάδος είναι ανάστατος αφού συνολικά θα χρειασθεί να δοθούν εκατομμύρια ευρώ, με σοβαρό κίνδυνο ειδικά για τα μικρά εργαστήρια να βάλουν ακόμη και λουκέτο.

Όπως τονίζουν τα μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ: «Χωρίς εμφανή λόγο, η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατ’ επέκταση το Υπ. Υγείας το οποίο έχει πάρει όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες του Οργανισμού, απέστειλαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστήρια και Πολύϊατρεία) που συνεργάζονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το ποσοστό αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018.

Δηλαδή το ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό μέτρο τουclaw back, το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο στο 19%, για το πιο μικρό Ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο διενεργεί εκτός από απλές ακτινογραφίες και εξετάσεις μαστογραφίας, εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας και εξετάσεις υπερηχογραφημάτων στο 24%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που διενεργούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων, το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%».

Κούρεμα μέχρι και 70% στις διαγνωστικές εξετάσεις

Όπως εξηγεί ο ΠΑΣΙΔΙΚ, εάν σε αυτές τις περικοπές του claw back προσθέσουμε και τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλλουμε τις απαιτήσεις μας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω του άλλου άδικου, αναγκαστικού και αντιαναπτυξιακού μέτρου των τμηματικών εκπτώσεων (rebate), το οποίο στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών η μεγαλύτερη κλίμακά του φτάνει το 50%, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι τα δύο αυτά καταστροφικά μέτρα κυμαίνονται από το 19% στο πιο μικρό εργαστήριο Βιολογικών Υλικών, μέχρι και πάνω από 70% στα πιο μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν και την πρόσφατη εξάλειψη του ποσοστού συμμετοχής για κάποιες κατηγορίες ασθενών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολίτικη με τα λεφτά του κλάδου.

Γι αυτό και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα καλούν τον κλάδο σε κοινή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, ώστε να προστατευθούν οι επιχειρήσεις.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr