Άλλο ένα όργανο μέσα στο ανθρώπινο σώμα ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Μετά το μεσεντέριο, άλλο ένα νέο όργανο εντοπίστηκε κατά τύχη. Μια ενδοσκόπηση ρουτίνας αποκάλυψε κάποια κανάλια υγρού, που τρέχουν σε όλο το σώμα, φαινομενικά ως μέρος ενός δικτύου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ίδια, ακριβώς, κανάλια, βρήκε και κάτω από το δέρμα της μύτης του ο καθηγητής παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Neil Theise. Ο Dr Theise διεξήγαγε περαιτέρω μελέτη πάνω στο θέμα και πιστεύει ότι αυτά τα κανάλια υγρού θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κάθε ιστό του σώματος, συνιστώντας, έτσι, ένα ίδιο όργανο όλα μαζί.

Το νέο όργανο δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά. Φαίνεται, δε, ότι βοηθά στη μεταφορά των καρκινικών κυττάρων μέσα στο σώμα. Γιαυτό και οι επιστήμονες ελπίζουν ο εντοπισμός του να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την εξάπλωση του καρκίνου μέσα στον οργανισμό.

Ουσιαστικά, όπως εξηγούν, ο συνδετικός ιστός, που περιλαμβάνει πολλές πυκνές στρώσεις, είναι στην πραγματικότητα μια σειρά υγρών “διαμερισμάτων”, που τα ονόμασαν “interstitium”.

Αυτά τα “διαμερίσματα” βρίσκονται κάτω από το δέρμα, όπως και οι ιστοί του εντέρου, των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και των μυών και ενώνονται για να σχηματίσουν ένα δίκτυο, το οποίο υποστηρίζεται από ένα πλέγμα ισχυρών, εύκαμπτων πρωτεϊνών.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports και είναι η πρώτη που ταυτίζει τους χώρους αυτούς συλλογικά ως νέο όργανο, προσπαθώντας να κατανοήσει τη λειτουργία τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το interstitium είχε προηγουμένως περάσει απαρατήρητο, παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο ανθρώπινο σώμα.

Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη λέει ότι τα “διαμερίσματα” μπορεί να λειτουργούν ως “αμορτισέρ”, που προστατεύουν τους ιστούς του σώματος από τυχόν βλάβες.

Οι επιστήμονες διερευνούν τώρα αν η ανάλυση του υγρού σε αυτά τα νεοανακαλυφθέντα κανάλια μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση καρκίνων.

Θεωρούν, εξάλλου, ότι το νέο όργανο μπορεί, επίσης, να εμπλέκεται και σε άλλα προβλήματα, όπως οίδημα, σπάνια ηπατική νόσο και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές.

 

Πηγη:http://healthmag.gr