Άνοια: Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο μπορεί να αναστρέψει την ήπια γνωστική εξασθένηση

Δεν παρουσιάζουν άνοια όλοι όσοι αρχίζουν να ξεχνάνε, καθώς μεγαλώνουν. Νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν πτυχία κολεγίου και προηγμένες γλωσσικές δεξιότητες έχουν πιθανότητες αναστροφής των γνωστικών εκπτώσεων.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) είναι ένα πρώιμο στάδιο απώλειας μνήμης που χαρακτηρίζεται από κενά στη μνήμη και προβλήματα σκέψης που δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Ενώ τα άτομα με MCI είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα που δεν έχουν αυτά τα πρώιμα κενά μνήμης, ορισμένα βελτιώνονται και επιστρέφουν στο φυσιολογικό.

«Αν και πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι εάν αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση [η κατάσταση] θα εξελιχθεί αναπόφευκτα σε άνοια, βρήκαμε ενθαρρυντικά στοιχεία ότι δεν είναι έτσι», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Suzanne Tyas, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο. του Καναδά.

Η εκπαίδευση και οι γλωσσικές δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του ποιος θα αναπτύξει άνοια και ποιος όχι, σύμφωνα με τη μελέτη. «Η δουλειά μας δείχνει ότι μπορεί να είναι δείκτες γνωστικού αποθέματος», εξηγεί η Tyas. Αλλά το πώς ακριβώς το γνωστικό απόθεμα βοηθά στην προστασία από την άνοια δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό.

«Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η νευρική αντιστάθμιση, όπου οι εγκέφαλοι των ατόμων με υψηλότερα επίπεδα γνωστικού αποθέματος μπορεί, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά δίκτυα εγκεφάλου, να είναι πιο ικανοί να αντισταθμίσουν τις εγκεφαλικές αλλαγές που αρχικά οδήγησαν σε ήπια γνωστική εξασθένηση», εξήγησε η Tyas.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 619 Καθολικές μοναχές των ΗΠΑ, ηλικίας 75 ετών και άνω, σε μια μακροχρόνια μελέτη για τη γήρανση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι μοναχές έκαναν τεστ που μετρούσαν τη μνήμη και άλλες νοητικές δεξιότητες για έως και 12 χρόνια ή μέχρι να πεθάνουν. Συνολικά 472 γυναίκες διαγνώστηκαν με MCI κατά τη διάρκεια της μελέτης και περίπου το ένα τρίτο (143) ανέκτησε το φυσιολογικό επίπεδο μνήμης τουλάχιστον μία φορά κατά μέσο όρο 8,5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σχεδόν το 84% από αυτές τις 143 καλόγριες δεν ανέπτυξαν ποτέ άνοια. Ενώ, το ένα τρίτο αυτών προχώρησε σε άνοια χωρίς ποτέ να επιστρέψει στις κανονικές δεξιότητες σκέψης και μνήμης, το 3% παρέμεινε στο στάδιο της MCI και το 36% των καλόγριών πέθανε.

Η συμμετέχουσες που είχαν πτυχίο είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να ανακτήσουν τη μνήμη τους σε σύγκριση με εκείνες που είχαν απολυτήριο γυμνάσιου ή λυκείου. Οι καλόγριες που είχαν μεταπτυχιακό ή πιο προχωρημένη εκπαίδευση είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν τις κανονικές τους δεξιότητες σκέψης μετά από διάγνωση MCI, διαπίστωσε η μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Neurology.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/