Άνοιξαν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς

Τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς (ΟΙ) ενεργοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει ένα μέρος από τα μεγάλα κενά στις δημόσιες δομές υγείας.

Σχετική πρόσκληση απευθύνει ο Οργανισμός, με ανάρτησή του, στους ιδιώτες Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και παιδιάτρους που έγιναν δεκτοί. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υπογράψουν και να αποστείλουν τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και το Σχέδιο Σύμβασης μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων των ΟΙ.

Η Αριστοτέλους εκτιμά ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ 600 ελευθεροεπαγγελματίες ΟΙ, οι οποίοι θα προστεθούν σε εκείνους που υπηρετούν στις υπάρχουσες ΤοΜΥ, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά (αγροτικά) Ιατρεία. Σύμφωνα με το γ.γ. ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό, στις δομές αυτές υπάρχουν συνολικά 3.000 γιατροί, οι 250 από τους οποίους είναι ΟΙ που τοποθετήθηκαν από την αρχική διαδικασία. Όμως, από την πρόσφατη προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ οι 200 από τους 657 υποψηφίους έχουν μηδενιστεί από την επιτροπή αξιολόγησης, εξαιτίας ελλείψεων στους φακέλους τους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να γίνεται αποδέκτης δριμείας κριτικής.

“H ENI EOΠΥΥ υπήρξε μάλλον πολύ γενναιόδωρη στην εκτίμηση της για ύπαρξη σύμβασης με ανάληψη πληθυσμού ευθύνης από 1000 οικογενειακούς ιατρούς”αναφέρει σκωπτικά η πρόεδρος της Ένωσης, Άννα Μαστοράκου που κατηγορεί το γ.γ. ΠΦΥ για δημιουργική αριθμητική. Όπως εξηγεί, το υπουργείο λογαριάζει ως οικογενειακούς ιατρούς, τους υπάρχοντες Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων που έχουν σύμβαση ΕΣΥ. “Οι ιατροί αυτοί βαπτίστηκαν με μία εγκύκλιο αιφνιδιαστικά οικογενειακοί ιατροί για την στελέχωση της νέας Π.Φ.Υ με υποχρεωτικές μετακινήσεις τους στον αστικό ιστό” προσθέτει, τονίζοντας πως έχουν δηλώσει κατηγορηματική άρνηση στη μονομερή μεταβολή της σύμβασής τους.

Όσο για τους ειδικούς γιατρούς, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναφέρει: “Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέρριψε το σχέδιο των συμβάσεων αυτών σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου. Εάν όμως η δημιουργική ασάφεια του Υπουργείου Υγείας έχει καταλήξει σε τελικό πλάνο χωρίς τη συμμετοχή των ιατρών, μάλλον αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις από τους αγανακτισμένους και υγειονομικά ακάλυπτους πολίτες”.

 

Πηγη:https://virus.com.gr