Έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία

Έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές ρυθμιστικές αρχές έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να λάβει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, όπως αναφέρει  σε δημοσίευμα της η «The Telegraph».

Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει επίσημη αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να χορηγήσει δόσεις του εμβολίου την 1η Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει η Telegraph. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έγκριση στη Βρετανία αναμένεται να προηγηθεί των ΗΠΑ. Η αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι σε σύσκεψη την 10η Δεκεμβρίου θα συζητήσει εάν θα προχωρήσει στην έγκριση του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός υπ. Υγείας, κ. Ματ Χάνκοκ, σε δηλώσεις του είχε πει ότι Βρετανία αναμένει να αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Pfizer ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα, αν αυτό κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την εταιρεία, δήλωσε στο BBC TV. Θα είμαστε έτοιμοι να το διαθέσουμε μόλις έρθει, θα είμαστε έτοιμοι από τις αρχές του Δεκεμβρίου (…), ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να το διαθέτουμε πριν από τα Χριστούγεννα, είχε τονίσει.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις και αναμένει σε πρώτη φάση να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με το Reuters, είναι αρκετές για να προστατεύσουν 5 εκατομμύρια ανθρώπους, εφόσον λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Με ποιες εταιρείες έχει υπογράψει συμφωνίες η ΕΕ

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική. BioNTech, που προέβλεπε την αγορά «έως 300.000.000 δόσεων».

«Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με τις BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωνε τότε η πρόεδρος της. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τη σύμβαση με την. CureVac, που «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405.000.000 δόσεις εμβολίου».

«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμιζε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Οι δόσεις των εμβολίων κορωνοϊού που έχει παραγγείλει η ΕΕ

«Εργαζόμαστε και σε μια έκτη συμφωνία με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις).

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/